Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Stihl i pivo, teď chce zpět do Japonska předčasně. Auda popisuje tamní ligu a vyhlíží kvalifikaci

Má plán. Vráti se do Japonska dřív, než mu to nařižují klubové povinnosti k Jokohamě. Aby se to Patriku Audovi podařilo, potřebuje se spoluhráči z reprezentace v kanadské Victorii urvat místo zaručující účast na olympijských hrách v Tokiu.

Patrik Auda v akci v utkání proti Brazílii
zdroj: Reuters autor: ATHIT PERAWONGMETHA

O olympijských hrách, které byly kvůli pandemii koronaviru o rok odloženy, přitom podle Audy nebylo v Japonsku slyšet. "Přišlo mi to tam takové, že o tom vůbec nebylo vědět. Ani z reklam nebo upoutávek, vůbec nic. Jako kdyby nevěděli, jestli to bude, nebo ne, tak to zbytečně nepropagovali. Ale jak jsem měl zprávy i z naší basketbalové federace, tak se celý rok počítalo, že olympiáda bude," řekl Auda, který před dvěma týdny o rok prodloužil smlouvu v Jokohamě.

Protikoronavirová opatření a případná nutnost karantény mu zabránily v účasti na kvalifikaci mistrovství Evropy v listopadu i v únoru. "Během roku jsem nemohl přiletět, což mě mrzí. Bohužel situace byla těžší. O to víc se těším, že můžu s kluky zase být a budou další oficiální zápasy," uvedl Auda.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisty čeká soustředění. Do reprezentace se vrací Veselý

Stihl před reprezentačním srazem načerpat čerstvé síly. "Sezona byla dlouhá, odehráli jsme celkově 59 zápasů. Doma jsem si chtěl spíš odpočinout, vidět se s rodinou a kamarády a vyřídit nějaké věci, protože jsem tady dlouho nebyl. Jinak jsem si užíval Brno, zaplaťpánbůh se otevřely zahrádky, tak jsem měl možnost si zajít i na dobré pivo," usmíval se Auda.

Sezona v Japonsku mu skončila před měsícem, udržoval se ale stále v kondici. "S kondičním trenérem Michalem Miřejovským udělali dopředu plán, jak trénovat v těch dnech, aby toho nebylo moc ani málo před soustředěním," podotkl Auda. Je rád, že je před odletem do Kanady pět přípravných duelů. "Každý jsme skončili sezonu nějak jinak, kluci se viděli naposledy v únoru, ale taky tam nebyli všichni, teď může být tým trošku jinačí. Je to super, že budeme mít nějaká přátelská utkání. Čím víc, tím líp."

Na tempo japonské soutěže si musel zvyknout. "Bylo to určitě těžké hlavně ze začátku. Když se hraje středa, sobota a neděle a je to třeba měsíc v kuse, tak je to hodně náročné. S tím jsou spojená i rizika zranění. My jsme jich v týmu měli hodně. Byl jsem asi jeden z mála, co odehrál všechny zápasy, které jsem mohl," řekl Auda, který měl z 52 zápasů průměry 25,7 minuty, 15,7 bodu a 5,5 doskoku.

"Bylo to o zvyku. Je to pro všechny týmy stejné. Když jsem byl ve Francii, byly pořád nějaké stávky, v Japonsku nikdo neříkal, že by si na něco hráči stěžovali. Ale koukal jsem v play-off, když hráli v sobotu, v neděli a hned v pondělí rozhodující třetí zápas, tak už byli jako veteráni, takový chodící basket," prohlásil Auda.

V Jokohamě si řekl svými výkony o pokračování. V Japonsku mohou mít kluby na soupisce tři cizince. "V týmu jsem měl pozici dobrou, byli jsme čtyři cizinci s tím, že normálně můžou být v týmu tři, ale jeden z těch Američanů od nás (Edward Morris) je v Japonsku přes deset let, takže má japonský pas. Točili jsme se tři pivoti," popsal Auda rotaci s Američany Robertem Carterem a Reginaldem Bectonem.

"Myslím, že toho prostoru pro všechny bylo dost. S trenérem (Kylem Millingem) jsme si dobře sedli, vyhovoval mi i systém, co chtěl hrát. Bylo to všechno přirozené, nic na sílu. Nemusel jsem nijak bojovat o svou pozici. Bylo to dobré v tom, že jsem dobře zapadl do systému a hrál jsem automaticky a vůbec jsem nad tím nemusel přemýšlet," dodal Auda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články