Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Veselý se po třech letech vrací do basketbalové reprezentace

Jan Veselý se pro kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu vrací po téměř třech letech do české basketbalové reprezentace. K týmu se pivot Fenerbahce Istanbul připojí až těsně před odletem do Victorie. Přímo do kanadského dějiště zamíří hlavní hvězda týmu rozehrávač Tomáš Satoranský z Chicaga z NBA a pravděpodobně i křídelní hráč Jaromír Bohačík ze Štrasburku.

Jan Veselý
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Veselý naposledy hrál za národní tým 16. září 2018 v duelu v Sarajevu proti Bosně a Hercegovině, kde si Češi v kvalifikaci definitivně zajistili účast na mistrovství světa v Číně.

Tam o rok později bývalý hráč Washingtonu a Denveru v NBA po nedoléčeném zranění kolena chyběl.

Z dvanáctičlenného kádru, který si historickým šestým místem na MS účast v olympijské kvalifikaci zajistil, se ve Victorii nepředstaví kvůli zranění pivot Martin Kříž z Nymburka a také křídelní hráč a bývalý kapitán Pavel Pumprla, který po turnaji uzavřel reprezentační kariéru.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisty čeká soustředění. Do reprezentace se vrací Veselý

Vedle Satoranského a Bohačíka byli na úspěšném turnaji také současný kapitán Vojtěch Hruban, jeho spoluhráč z Nymburka Lukáš Palyza, Blake Schilb z USK Praha, Jakub Šiřina z Opavy, Tomáš Vyoral z Pardubic, Martin Peterka z Braunschweigu, Patrik Auda z Jokohamy a Ondřej Balvín z Bilbaa.

Úplným nováčkem je na soustředění národního týmu rozehrávač či křídelník Ondřej Hanzlík ze španělské Baskonie.

Na první zápasy čekají také David Böhm z Northern Kentucky University z NCAA, Patrick Samoura z Cochise College z ACCAC i Jan Zídek z Pepperdine, kteří už se reprezentační akce zúčastnili.

Kádr zahájil přípravu na boj o první účast pod pěti kruhy od roku 1980 dnes v Poděbradech. O víkendu čekají výběr kouče Ronena Ginzburga dva zápasy v Praze na Královce s Finskem.

V sobotu bude duel neveřejný a v neděli od 12:30 bude přístupný fanouškům, kteří budou mít při splnění zpřísněných hygienických podmínek vstup zdarma.

Příští týden bude tým pokračovat v přípravě v Poděbradech a od pátku do neděle se představí již tradičně na turnaji v Hamburku, kde se utká postupně s domácím Německem, Itálií a Tuniskem. Od pondělka 23. června se bude připravovat v Praze a o dva dny později odletí do Victorie.

V Kanadě sehrají Češi ve skupině B zápasy s Tureckem (1. července od 4:35 SELČ) a o den později ve stejném čase s Uruguayí.

První dva celky - stejně jako ze skupiny A, kterou tvoří domácí Kanada, Řecko a Čína - postoupí do play-off. Na olympiádu postoupí jen jeden tým.

Nominace basketbalistů na přípravu na olympijskou kvalifikaci:

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice), Ondřej Hanzlík (Baskonia/Šp.), Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA).

Pivoti: Luboš Kovář (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.), Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.).

Křídla: Vojtěch Hruban, Lukáš Palyza (oba Nymburk), Richard Bálint (Brno), Blake Schilb (USK Praha), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.), David Böhm (Northern Kentucky University/NCAA), Patrick Samoura (Cochise College/ACCAC), Jan Zídek (Pepperdine/NCAA).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články