Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Satoranský: Končit na MS až v Pekingu? To jsme si nikdo v nejdivočejších snech nemysleli

Tomáš Satoranský s perfektně sehraným týmem dokázal na letošním mistrovství světa téměř nemožné. Nakonec to basketbalisté dotáhli pod vedením Ronena Ginzburga na senzační šesté místo. A to klidně mohli pomýšlet i výš. "Nikdo si v nejdivočejších snech nepředstavoval, že budeme končit až v Pekingu," přiznal jediný český hráč v NBA.

Sport
zdroj: ČT4

Jak Satoranský vzpomíná, před turnajem bylo mistrovství světa pro tým jednou velkou neznámou. "Všem se nám o tom jen zdálo a zasáhla nás zpráva, že nebude moct hrát Honza Veselý." Jenže jak se později ukázalo, čeští basketbalisté si i s tak zásadní absencí dokázali poradit.

"Prezentovali jsme se tak, co jsme začali postupovat v turnaji. Měli jsme povedené zápasy s Tureckem a Brazílií, to nám hodně pomohlo, psychika i sebevědomí hráčů šly nahoru. Naše největší síla byla v tom, že jsme se prezentovali týmovým basketbalem. To při takových turnajích, kdy rozhoduje jeden zápas, hrozně pomůže," řekl Satornský.

Mrzelo ho jen, že nemůže být přímo v Česku, které po dobu konání světového šampionátu zasáhla nefalšovaná basket mánie. "Cítili jsme do Číny velkou podporu fanoušků. Česko žilo basketem, což jsem nikdy nemyslel, že uslyším."

Je nám líto, video expirovalo.
MS basketbal 2019

Čeští hráči měli v základní skupině USA, Japonsko a Turecko. A právě duel s reprezentací ze země půlměsíce byl podle Satoranského zásadní. "Každý zápas na turnaji je extrémně důležitý, ale tenhle byl zlomový. Bylo cítit, že tým má na to bojovat s nejlepšími celky. Dařilo se skoro každému, nebyla jedna individualita, která by to tahala. Výborně zahráli Patrik Auda s Ondrou Balvínem."

Chválil i Blakea Schilba, který se během turnaje smolně zranil. "Blake byl neuvěřitelně důležitý pro náš tým. Kdyby se mu nestalo zranění kotníku, byly by naše šance proti Austrálii ještě vyšší. Nechtěl bych nikoho vynechat, každý byl v nějakém zápase cítit, že byl důležitější. Ale Blake naší hře dodával jistotu a zkušenost," byl přesvědčen Satoranský.

Nezapomněl zmínit i další hráče, jako třeba Jaromíra Bohačíka. "Bočimu ten turnaj vyšel náramně. Odehrál to s velkým sebevědomím. My mu říkali, že je to náš střelec, kterého potřebujeme. Nebál se toho, střílel důležité koše proti Řecku. Vojta Hruban se taky vezl na vlně sebevědomí. Naši střelci se potkali se skvělou formou."

Satoranský nad hlavami všech
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Fei Chen

Basketbalisté nakonec postoupili až do čtvrtfinále. "Změnila se nám pozice oproti zápasům s Brazílií a Řeckem (osmifinále, pozn. red.). Cítili jsme, že nemáme co ztratit s Brazílií, že jsme vyhráli o tolik bodů, dostali jsme se do pozice, že můžeme s Řeckem prohrát o jedenáct a zároveň postoupit. Musíte hrát tak, jako byste chtěli vyhrát. Byl to jeden z nejtěžších zápasů, co jsem kdy odehrál. Řekové hráli dobrý basketbal," přiznal Satoranský.

Ve čtvrtfinále nakonec narazil na Austrálii a připsal si 13 bodů a 9 doskoků. "Člověk tam chce nechat všechno, když bojuje o semifinále mistrovství světa. Je to fakt škoda, my jsme měli fakt výpadek pěti minut, kdy nám dali šňůru. Tam se to zlomilo. Hrozně to mrzí. Australani se na nás takticky připravili jako nikdo předtím. Ukázali, jakou sílu na tom turnaji měli, a bylo pro mě překvapením, že nepostoupili až do finále."

To nakonec ovládli Španělé. "Na začátku turnaje bych je jako vítěze asi netipoval, trápili se trochu, ale na soupisce byla vidět kvalita, měli kvalitní i lavičku. Nakonec mě to nepřekvapilo, jejich hra se každým zápasem zlepšovala. Čekal jsem, že Argentina je potrápí víc."

Sport
zdroj: ČT4

Po návratu do Česka čekaly Satoranského intenzivní dny. "S celou rodinou jsem se musel přesunout do Chicaga, protože mi tam začínala nová NBA sezona. Pro mě to bylo zvláštní, musel jsem přepnout v hlavě a začít myslet na basketbal v Americe."

Vedení Chicaga, kam se přesunul z Washigntonu, prý výkony Satoranského i celého týmu v Číně bedlivě sledovalo. "Já byl rád, že to Chicago sledovalo po celou dobu, věnovali se tomu i na sítích, fanoušci mi psali, že mě podporují. To bylo pěkné. Ale vliv na začátek sezony NBA to nemělo. Američani věděli, že tam nemají svůj nejsilnější tým. Chicago respektovalo, co se nám tam podařilo udělat. Hodně lidé cenili, jak jsme hráli týmově."

Teď stojí před českými basketbalisty možnost dostat se až na olympiádu, musí ale nejdříve projít kvalifikací. "Olympiáda je jeden z mých největších snů, jsem samozřejmě připraven hrát kvalifikaci. Ale důležité je, jak náročná bude sezona. Je spousta zápasů přede mnou, nevíte, jak se sejde forma. Ale olympiádu bychom si hrozně všichni chtěli zahrát."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články