Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Šampionky! Basketbalistky USK Praha vyhrály Evropskou ligu

Praha – Basketbalistky ZVVZ USK Praha jsou poprvé v historii šampionkami Evropské ligy. V dnešním finále v Praze porazily 72:68 favorizovaný Jekatěrinburg, s nímž předchozích 12 vzájemných zápasů prohrály. Vyhrát nejlepší evropskou soutěž se dosud z českých klubů povedlo jen v roce 2006 Brnu, v roce 1976 pak ještě v Poháru mistrů evropských zemí slavila Sparta. Třetí místo v Evropské lize obsadily basketbalistky Dynama Kursk.

Hráčky USK Praha slaví vítězství v Eurolize
zdroj: ČTK

Nejužitečnější hráčkou turnaje byla zvolena pivotka USK Kia Vaughnová, která k triumfu pomohla 18 body a 12 doskoky. "Je to neuvěřitelné. Jsem strašně šťastná. Věřila jsem už před turnajem, i když jsme byly outsider. A samozřejmě o to je to vítězství lepší," prohlásila Vaughnová.

Pražanky v semifinále překvapivě přehrály jiného favorita Fenerbahce, proti Jekatěrinburgu jim však věřil málokdo. Ruskému gigantovi sice chyběla hlavní hvězda Diana Taurasiová, ovšem i bez ní přivezl do Prahy na Final Four hned devět hráček, které ve svých reprezentacích hrají důležitou roli.

USK PRAHA

Rok založení: 1953

Největší úspěchy: 1x vítěz Evropské ligy (2015); 1x vítěz Poháru Ronchettiové (1976); 8x mistr ligy ČR; 4x vítěz českého poháru Účast ve Final Four: 1.

Bilance v tomto ročníku EL: 16 zápasů, deset výher, šest proher

Ostatní: V éře Československa jeden z nejúspěšnějších domácích klubů, který pod názvy Slavia VŠ Praha a později VŠ Praha vybojoval osm československých mistrovských titulů (první v roce 1970, poslední o 19 let později); po třech českých titulech v řadě USK desetkrát podlehl ve finále samostatné ligy suverénnímu Brnu; v roce 2010 USK výrazně posílil kádr, do klubu přišly mj. dlouholeté brněnské opory Vítečková s Kulichovou a americká pivotka Miltonová-Jonesová, později kádr doplnily další české reprezentantky Ilona Burgrová a Jana Veselá a řada zahraničních basketbalistek, kupříkladu Američanky Lindsay Whalenová, Kia Vaughnová a Danielle Robinsonová či Španělka Laia Palauová; od roku 2011 Pražanky vládnou domácí lize; v EL poprvé hrály v ročníku 2003/04, opakovaně poté vypadly v osmifinále; loni USK Praha poprvé v historii postoupil mezi osm nejlepších celků Evropské ligy, kde obsadil ve skupině B třetí místo.

A to i díky jednoznačně nejvyššímu rozpočtu v soutěži. Ruský klub si dokonce mohl dovolit vynaložit několik milionů korun na to, aby s sebou do Prahy vzal zhruba 500 fanoušků.

Recept na úspěch: Perfektní obrana a střelba

Hráčky USK však ukázaly, že v současné formě jsou schopné hrát i s absolutní elitou. Znovu předváděly skvělou obranu, když za prvních 13 minut dovolily soupeři jen 12 bodů a samy zásluhou přesné střelby z dálky získaly náskok devíti bodů.

Utkání USK Praha - Jekatěrinburg
zdroj: ČTK

Jekatěrinburg se pak sice rozehrál a hlavně zásluhou francouzské pivotky Sandrine Grudaové nebezpečně snižoval, ovšem Sonja Petrovičová se postarala o to, že si USK odnesl na poločasovou přestávku vedení 32:28.

USK vyšel vstup do druhé půle

Rychlonohé Danielle Robinsonové vyšel vstup do druhé půle, a výsledkem bylo odskočení už na 12 bodů. Robinsonová nadále ničila soupeře rychlými protiútoky a za třetí čtvrtinu dala deset bodů, zatímco Jekatěrinburg se na každý koš velmi nadřel.

"Danielle zahrála skvěle. Zápas zlomila svými brejky," pochválila spoluhráčku Vaughnová. "Byl to určitě jeden z nejlepších zápasů mé kariéry," řekla Robinsonová.

Do poslední části si tak USK přenesl náskok deseti bodů. Jekatěrinburg se pokusila trojkou pozvednout nejlepší hráčka Evropy za minulý rok Alba Torrensová, ale domácím udržovaly náskok Američanky Robinsonová s Kiou Vaughnovou. Navíc důležitou trojku dala Petrovičová.

Trenérka Natália Hejková: "Je to můj pátý titul a určitě jeden z nejpřekvapivějších. Jsem hrozně šťastná. Sen se stal skutečností. Hráčky do toho daly všechno a byly za to odměněny. Věřily jsme, že můžeme dokázat zázrak, a to se povedlo."

Pražanky podávaly heroický výkon, a ačkoli odehrály poslední čtvrtinu v podstatě bez střídání, dovedly zápas k senzačnímu triumfu. Klíčové trestné hody v závěru dala česká reprezentantka Jana Veselá, která stejně jako v semifinále patřila k hlavním oporám.

"Šla jsem na ně s tím, že to prostě musím dát. Nebyla jiná možnost. Říkala jsem si: tohle nemůžu pos... Je pravda, že na tréninku se mi teď šestky docela daří, takže jsem sebevědomí měla," oddechla si Veselá, která získala už třetí titul.

Basketbalistky Dynama Kursk po zisku bronzových medailí v Eurolize
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Kursk v souboji poražených semifinalistů Final Four zdolaly Fenerbahce Istanbul 67:58. Dynamo vedlo téměř celé utkání, a dosáhlo tak nejlepšího výsledku v historii klubu; dosud sbíraly úspěchy jen v nižší soutěži Evropského poháru.

Fenerbahce, které v pátečním semifinále překvapivě podlehlo českým mistryním z USK Praha, tak potřetí za sebou medaili nezískalo. V předchozích dvou sezonách bral turecký celek stříbro.

Kursk si po celé utkání udržoval mírný náskok. A to především zásluhou americké pivotky Nnemkadi Oqwumikeové, autorky 21 bodů a 14 doskoků. Fenerbahce jako by po trápení s USK nemohlo najít rytmus, navíc mu chyběla opora Agnieszka Bibrzycká.

Postupně se však rozehrála hvězdná pivotka Tina Charlesová a 23 body vrátila Fenerbahce do hry. Tři minuty před koncem mohla snížit na rozdíl jediného bodu, ale po brejku minula a Kursk už si pak výhru nenechal vzít.

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek v Praze:

Finále:

ZVVZ USK Praha - Jekatěrinburg 72:68 (17:12, 32:28, 50:40)

Nejvíce bodů: Robinsonová 24, Vaughnová 18, Petrovičová 13, Veselá 11 - Parkerová 27, Grudaová 19, Torrensová 12. Fauly: 22:17. Trestné hody: 8/5 - 20/15. Trojky: 5:1. Doskoky: 34:41.

O 3. místo:

Dynamo Kursk - Fenerbahce Istanbul 67:58 (18:12, 30:26, 48:42)

Nejvíce bodů: Oqwumikeová 21, Milovanovičová 16, Augustusová 13 - Charlesová 23, Zellousová 15, Canitezová 6. Fauly: 16:13. Trestné hody: 10/7 - 14/6. Trojky: 4:2. Doskoky: 47:48.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články