Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Historický úspěch basketbalistek USK. Poprvé si zahrají finále Euroligy

Praha – Sen basketbalisté USK Praha o vítězství v Eurolize pokračuje. Vysokoškolačky si totiž poprvé v historii zahrají finále elitní soutěži, když v semifinále Final Four zdolaly favorizované Fenerbahce Istanbul 62:49. Jejich soupeřkami v závěrečném střetnutí v pražské hale Královka bude Jekatěrinburg, který v druhém semifinále přehrál krajanky z Dynama Kursk jasně 81:70.

Slavící basketbalistky USK Praha
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Fenerbahce bylo určitě favoritem, my tu byly až čtvrté v pořadí. No a teď jsme ve finále. Jsme opravdu šťastné," radovala se trenérka Natália Hejková. "Jekatěrinburg je sice absolutní favorit, v sezoně jsme s nimi dvakrát prohrály, ale pokud předvedeme obranu jako dnes, tak máme šanci proti komukoli. Hráčkám určitě zdůrazním, že podobná šance už nemusí přijít a že do toho musejí dát všechno," dodala.

Pražanky se proti finalistkám minulých dvou sezon zaměřily hlavně na úpornou obranu, do které dávaly hodně energie. To se projevilo v útoku, kde se jim tolik nedařilo. Jelikož však ani Fenerbahce nenacházelo recept na defenzivu domácích, skóre narůstalo pomalu.

Na straně USK se dařilo zejména Janě Veselé, která má s Final Four nejvíce zkušeností. Už za první čtvrtinu dala osm bodů. Fenerbahce podle očekávání zlobilo hlavně pod košem, kde měly domácí hráčky velké problémy zejména s tureckou pivotkou Quanitrou Hollingsworthovou.

Oba celky se trápily s přesností střelby, především USK to z dálky nepadalo. O to důležitější bylo, že si české mistryně vedly poměrně dobře na doskoku. Ačkoli Fenerbahce mělo stále mírný náskok, Pražanky držely krok hlavně díky obraně.

V úvodu druhé půle poslala trojkou USK do vedení Laia Palauová, za čtyři a půl minuty navíc domácí dovolily Fenerbahce jediný koš a získaly tak vedení o šest bodů. Jenže neproměnily další dobré pozice, což udrželo hosty ve hře.

V závěru třetí čtvrtiny udělala čtvrtý faul Kia Vaughnová a zdálo se, že Fenerbahce toho využije k otočení skóre. Jenže skvělé nájezdy předvedly Alena Hanušová s Palauovou a udržely náskok do poslední části. "Kvůli faulům Kii to vypadalo nebezpečně, ale bylo fajn, že střídající hráčky ji dokázaly zastoupit. Všechny holky zabraly. Pomoc Ilony Burgrové nebo Aleny Hanušové byla výborná," těšilo Hejkovou.

V polovině čtvrté čtvrtiny pak vyšlo USK hned několik hezkých akcí zakončenými snadnými koši a bylo z toho už velmi nadějné vedení o osm bodů. Trápící se Fenerbahce už nenašlo odpověď a Pražanky tak dosáhly na největší úspěch v historii klubu.

"Byly jsme na tom lépe fyzicky. To se ukázalo v poslední čtvrtině, která byla v útoku z naší strany nejlepší. Znovu skvěle zahrála Laia Palauová, která dávala důležité body. Trenér Fenerbahce ji zná dobře, ví, že její hlavní zbraň jsou přihrávky, proto jsem ji tlačila do střelby a tím jsme Fenerbahce zaskočily. Podobně to bylo s Janou Veselou," dodala Hejková.

Finále Euroligy dosud z českých týmů hrálo jen Brno, a to v letech 2005, 2008 a 2006, kdy celou soutěž vyhrálo. V roce 1976 pak Sparta vyhrála předchůdce Euroligy Pohár mistrů evropských zemí, v jehož finále byla desetkrát.

"Každý postup do finále je něco mimořádného. O to více, že to je doma. Kdybychom hrály v Istanbulu, tak tam asi nevyhrajeme," řekla Jana Veselá. "Musím poděkovat fanouškům, že vyprodali halu. Hnali nás dopředu. Atmosféra byla úžasná," dodala.

Jekatěrinburské Lišky nedaly Kursku šanci

Jekatěrinburg postrádal zraněnou Dianu Taurasiovou, největší hvězdu týmu, ale na hřišti to nebylo vůbec znát. Od začátku hrál zcela suverénně, zatímco Kursk hodně chyboval. Jekatěrinburské Lišky tak utkání brzy dominovaly, soupeřky ničily koši z brejků a už v první půli získaly vedení o 24 bodů.

Dynamo Kursk - Jekatěrinburg
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Kursk se probudil až ve třetí čtvrtině, kdy protivníka zatlačil a snížil na 12 bodů. Ovšem vítězky Euroligy z roku 2013 nedopustily žádné komplikace, znovu zabraly a dovedly zápas k poklidnému vítězství.

Zasloužily se o něj zejména obě pivotky Sandrine Grudaová s 20 body a Candice Parkerová, která k 15 bodům přidala 15 doskoků. V týmu Kursku se dařilo jen rozehrávačce Isil Albenové s 16 body.

Výsledek semifinále Evropské ligy basketbalistek

Jekatěrinburg - Dynamo Kursk 81:70 (26:13, 46:22, 62:49)

Nejvíce bodů: Grudaová 20, Parkerová 15, Toliverová 14, Nolanová 10 - Albenová 16, N. Ogwumikeová 13, Milovanovičová 10. Fauly: 16:12. Trestné hody: 9/7 - 11/9. Trojky: 2:5. Doskoky: 42:36.

USK Praha - Fenerbahce Istanbul 62:49 (17:18, 27:28, 45:42)

Nejvíce bodů: Vaughnová 15, Palauová 13, Veselá 12 - Charlesová 14, Hollingsworthová 10, Zellousová 7. Fauly: 18:18. Trestné hody: 8/4 - 18/12. Trojky: 4:3. Doskoky: 48:37.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články