Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pokud udržíme kvalitní kádr, série půjde přes 300, slibuje Vyoralová

Basketbalistkám USK Praha se v sobotním duelu se Slavií podařilo zvítězit již 257. ligové utkání v řadě za sebou. Úřadující české mistryně tak definitivně pokořily dosavadní maximum Gambrinusu Brno z let 1998 až 2007. Rozehrávačka Tereza Vyoralová označila sérii za unikátní a věří, že ji ještě pražský celek navýší.

Je nám líto, video expirovalo.
Doufám, že to udržíme co nejdéle, říká o rekordu Vyoralová

"Je to skvělá série pro USK i celý český basketbal. Jsem za to strašně ráda. Snad v tom budeme pokračovat co nejdéle, aby nás pak těžko někdo překonával," řekla Vyoralová.

Dlouholetá reprezentantka věří, že pokud udrží USK i v dalším období silný kádr, bude vlastní maximum posouvat. "Pro českou ligu, fanoušky i ženský basketbal je škoda, že zápasy nejsou vyrovnanější. Myslím, že ale v blízké době není nikdo, kdo by nás překonal. Pokud udržíme takto kvalitní kádr, tak série půjde určitě přes 300," dodala Vyoralová, která si ve slavnostním zápase připsala také jeden osobní rekord.

Osmadvacetiletá rozehrávačka zdolala hranici 800 přihrávek v lize (802). "Žádné zvláštní napětí před ním nebylo. Každý jde do zápasu i v české lize s tím, že chce odehrát dobrý duel," prohlásila Vyoralová.

Rodačka z Weissenfelsu patří k služebně nejzkušenějším hráčkám USK. V týmu šestnáctinásobných mistryň působí od srpna 2014. "Ani mi nepřijde, že tu hraju devátou sezonu a že za těch deset sezon proběhlo 257 zápasů," podotkla.

Pražanky prohrály naposledy v lize 30. dubna 2013, kdy v rámci finálové série podlehly doma právě Brnu (tehdy IMOS Brno) 72:73. O dva dny později ale na hřišti stejného soupeře uspěly, zajistily si mistrovský titul a od té doby jsou v soutěži takřka deset let neporažené.

Tým postupem času zaznamenal podstatnou hráčskou obměnu. K USK se připojilo plno zkušených českých basketbalistek, které přešly například i od brněnského rivala. Zároveň tým posílil o kvalitní zahraniční hráčky, jakými například byly španělské hvězdy Laia Palauová či Marta Xargayová.

Aktuálně soupiska třiadvacetinásobného mistra české ligy připomíná spíše výběr top hráček "na trhu". Dominanci vítězek letošního ročníku WBNA Brionny Jones a Alyssi Thomas se nedaří zastavit ani nejlepším hráčkám Euroligy, natož některým mladým basketbalistkám v Česku. "Máme kvalitní euroligový tým, což u nás nikdo nemá. Důležité ale je se na každý zápas namotivovat a odehrát ho na sto procent. I díky tomu je už těch utkání tolik," vysvětlila stále neubývající chuť po výhře Vyoralová.

V nejbližší době lze jen těžko očekávat, že by ZVVZ USK Prahu v domácí soutěži někdo porazil. Nejblíže k tomu měly v říjnu roku 2020 basketbalistky Sokola Hradce Králové. Tehdy oslabené Pražačky odehrály utkání v zúžené rotaci šesti hráček, a i tak nakonec vybojovaly výhru 85:79. 

Od té doby své soupeřky Pražačky doslova válcují dvojciferným rozdílem. "Ač bychom si přály, aby se liga zlepšila a měly jsme v ní kvalitní zápasy, věříme, že to budeme držet co nejdéle. Doufám, že dokud budu hrát já, tak neprohrajeme, a pak budu přát holkám, aby jim to dál vydrželo," uvedla Vyoralová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články