Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Play-off NBA bude po 13 letech bez Jamese. Harden nasázel 61 bodů

Byla to dlouho jistota. Když je play-off NBA, LeBron James v něm táhne svůj tým. Letos však vyřazovací část nabídne nebývalý pohled. Po 13 letech bude totiž hvězdný hráč mezi účastníky chybět. Jeho Los Angeles Lakers o poslední naději přišli po domácí porážce s Brooklynem 106:111. Famózním výkonem se v utkání Houstonu blýskl James Harden, který si 61 nasázenými body vyrovnal osobní rekord.

LeBron James
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark J. Terrill

Žádný z týmů si během utkání nevypracoval dvouciferný náskok a vedení se měnilo hned třiadvacetkrát. Lakers před svými fanoušky naposledy přišli o náskok necelých šest minut před koncem. James poslední minutu začal proměněnými trestnými hody a snížil na rozdíl tří bodů, jenže pak ztratil míč a v samém závěru netrefil trojku. Nets si výhru z trestných hodů pojistili.

Jamesovi unikl 81. triple double v kariéře o jeden doskok. Za téměř 37 minut zaznamenal 25 bodů (i když proměnil jen osm střel z 25 a z toho pouze jeden z osmi tříbodových pokusů), devět doskoků a 14 asistencí. I tak ale Lakers prohráli podesáté z posledních jedenácti vystoupení a čekání na postup do play-off protáhli na šest let, což je klubový rekord.

"Pro nás tohle byla a je těžká sezona. Nesplnili jsme to, s čím jsme tady podepisovali smlouvy. Ale jsem v lize už dlouho a vím, že takové věci se občas stávají. Naše hlavní příčiny jsou zranění, tresty a hlavně nemohoucnost předvádět konstantní výkony v průběhu celého zápasu," uvedl čtyřiatřicetiletý James, jenž do Lakers přišel před sezonou z Clevelandu. Dovolenou hned po základní části bude mít hvězdný basketbalista poprvé od roku 2006.

Pět nejlepších akcí večera NBA:

Statisticky ještě hodnotnější výkon předvedl Jamesův podkošový spoluhráč JaVale McGee, který si vylepšil osobní maxima na 33 bodů a 20 doskoků. Kyle Kuzma přidal 18 bodů. Vítězné Nets táhl bývalý hráč Lakers DeAngelo Russell s 21 body a 13 asistencemi. Joe Harris přispěl 26 body, přičemž trefil šest trojek.

James Harden si vyrovnal osobní střelecký rekord v NBA. Při vítězství Houstonu nad San Antoniem 111:105 se loňský nejužitečnější hráč základní části blýskl 61 body. Spurs přišli o aktuálně nejdelší sérii neporazitelnosti v lize. Svěřenci kouče Gregga Popoviche totiž prohráli poprvé po devíti vítězstvích. 

Lídr Východní konference Milwaukee zvítězil nad Miami 116:87. Janis Adetokunbo zapsal 28 bodů, osm doskoků a sedm asistencí. Russell Webrook nasbíral při triumfu Oklahomy v Torontu 116:109 osmadvacátý triple double sezony, když se postaral o 18 bodů, 12 doskoků a 13 asistencí. Paul George přidal 28 bodů a Dennis Schöder z lavičky 26. Raptors nebylo nic platných 36 bodů Kawhi Leonarda a 25 Pascala Siakama.

Výkon Jamese Hardena:

Výsledky NBA:

Cleveland - LA Clippers 108:110, Houston - San Antonio 111:105, LA Lakers - Brooklyn 106:111, Milwaukee - Miami 116:87, New York - Denver 93:111, Orlando - Memphis 123:119 po prodl., Toronto - Oklahoma City 109:116.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články