Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ostravský Svoboda trefil 17 trojek za minutu a vyhrál první kolo NBL Shoot outu

Podle předpokladů nepatřil Štěpán Svoboda v NBL Shoot outu mezi favority. Devatenáctiletý hráč NH Ostrava ale první kolo nové soutěže ligy basketbalistů opanoval naprosto suverénně a druhého Jana Křivánka z USK Praha porazil v součtu o deset bodů. Křídlo Ostravanů se tak výrazně přibližilo účasti ve finále, kam ze 48 účastníků rozdělených do šesti skupin postoupí nejlepší osmička.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté soutěží v NBL Shoot Outu o prestiž i peníze pro charitu

Svoboda během stanovené půlminuty trefil 8 ze 13 střel z čáry trestného hodu, pak exceloval za předepsaných 60 sekund zpoza trojkového oblouku bilancí 29/17, a navíc přidal i jednu trefu pěti pokusů z půlky.

"Moc jsem si to užil. Motivovalo mě, že mi nikdo nevěřil a že jsem byl takový černý kůň soutěže. Ani u nás v týmu nikdo moc nečekal, že bych první kolo mohl vyhrát," usmál se Svoboda, který stejně jako drtivá většina soutěžících šel do akce prakticky bez tréninku a střílet musel v roušce.

Zejména na trojce se ale brzy rozpomněl, jak mu to na ostravském Tatranu obvykle pálí při tréninku. "Z jednoho místa je to lepší, než kdyby člověk musel měnit místa. Navíc z pozice na 45 stupních střílím často a je to moje oblíbené místo," pochvaloval si.

Sám však přiznal, že jeho nástřely v prvních dvou disciplínách předčily i jeho očekávání. "U střelby z čáry trestného hodu jsem přemýšlel, jestli střílet z místa bez výskoku jako při běžných trestných hodech. Nakonec jsem zvolil normální střelbu s výskokem a vyšlo to. A z trojek to pak byla smršť," podotkl Svoboda.

Díky svým 64 bodům věří, že si vybudoval slušnou pozici, aby uhájil postup do finále i proti 40 dalším střelcům z osmi různých klubů, kteří se představí v dalších pěti základních kolech.

"V lize je spousta dobrých střelců, takže tím, že udržím první místo i dál, si nejsem jistý. Mám ale hodně dobrou šanci na finále," radoval se Svoboda.

Zdroj
nbl.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články