Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Opava vydřela výhru 90:89 a ve finále vyzve Nymburk

Ve finále NBL vyzve favorizovaný Nymburk Opava. Slezané vydřeli v posledních sekundách pátého finále výhru 90:89 a zvítězili nad Pardubicemi 4:1 na zápasy. O titul si zahrají po 15 letech.

Jakub Šiřina
zdroj: ČTK autor: Géla František

Opava pro sebe rozhodla zápas dvou rozdílných poločasů v dramatické koncovce. Po první dvacetiminutovce hosté prohrávali 40:55 a v úvodu druhé půle manko narostlo až na 18 bodů. Pak ale začala velká stíhací jízda a na konci 36. minuty šli po trojce Jakuba Šiřiny poprvé v zápase do vedení.

Tříbodové koše, kterých hosté trefili v zápase celkem 15, pak vrátily Slezany o bod před Východočechy ještě dvakrát. Šestnáct sekund před koncem domácí Brandon Spearman, s 24 body nejlepší střelec zápasu, znovu otočil stav, ale tým trenéra Petra Czudka po oddechovém čase stihl odpovědět. Dvě sekundy před klaksonem zakončil akci z těžké pozice v záklonu z hranice vymezeného území Radim Klečka.

"V prvním poločase jsme vypadali na ručník. Byl z naší strany bázlivý. O přestávce jsme si řekli, že takhle nemůžeme hrát, protože takový zápas by mohl zlomit celou sérii," řekl Czudek. "Myslím si, že v druhém poločase soupeř trošku přestal hrát, začal se dívat na hodiny. Bylo vidět, že jak jsme byli na dostřel, soupeř znervózněl, a takové zápasy pak rozhodují šťastné míče, odražené střely. Dnes to vyšlo na Radima Klečku," uvedl opavský trenér.

Klečka byl s 16 body druhým nejlepším střelcem vítězů po Martinu Gniadkovi (20). Kapitán Šiřina si připsal double double za 11 bodů a 10 asistencí a náhradník Miroslav Kvapil zaznamenal 11 bodů a 10 doskoků. Pardubický lídr Spearman také získal pod koši deset míčů.

Podle pardubického kouče Levella Sanderse rozhodl sérii čtvrtý zápas v Opavě, poté co se Východočeši předtím po dvou domácích prohrách vrátili na palubovce soupeře zpět do kontaktu. "Ve čtvrtém zápase jsme udělali až příliš mnoho mentálních chyb. To byl hrozně důležitý moment v sérii, že jsme prohráli čtvrté utkání," konstatoval Sanders.

"Prohráli jsme tři domácí zápasy, proto jsme nemohli pomýšlet na postup. Sérii uzavřel správný muž. Radim Klečka byl klíčový hráč v sérii, který nás ničil trojkami a nájezdy, svůj tým vždycky nakopl. Poslední střela jenom potvrdila jeho výkony v celé sérii," uvedl pardubický kapitán Radek Nečas.

Pardubice - Opava 89:90 (27:25, 55:40, 72:68)

Nejvíce bodů: Spearman 24, Kent 18, Švrdlík 17, Pandula 10 - Gniadek 20, Klečka 16, Šiřina, Bujnoch a Kvapil po 11. Konečný stav série: 1:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články