Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
V Repre

Návrat do Euroligy po deseti letech. Žabiny přivítají Olympiakos Pireus

Do Euroligy se po deseti letech vrací brněnské Žabiny. Český vicemistr si účast vysloužil dvěma kvalifikačními výhrami nad maďarským Szekszárdem a doplnil tak tradičního účastníka USK Praha, obhájce evropského bronzu. Prvním soupeřem Brňanek je řecký mistr Olympiakos Pireus, přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 17:50.

Kateřina Zeithammerová z brněnských Žabin
zdroj: BK Žabiny Brno autor: Jan Russnák

Utkání se nebude hrát v hale Rosnička, která nesplňuje požadavky pro Euroligu, ale v Městské hale na Vodově ulici, v níž v této sezoně Brňanky už vyhrály kvalifikaci s Szekszárdem i ligové derby s KP Tany.

Žabiny mají ve skupině turecký Mersin, který na jaře prohrál ve Final Four v souboji o bronz s USK Praha, dále nejznámější a nejúspěšnější francouzský klub Tango Bourges.

Hned první utkání s tradičním účastníkem Euroligy naznačí ambice Žabin. "Víme, že jsme nováčkem soutěže, jdeme do ní s pokorou, ale zároveň s touhou porvat se o postup," řekl generální manažer klubu Radek Šír.

Žabiny totiž mají jistotu, že se ve skupinové fázi s evropskými poháry nerozloučí. Od této sezony se totiž hrají v novém formátu. Tři nejlepší týmy ze čtyř čtyřčlenných skupin postoupí do dvou šestičlenných, kam si přenesou dosavadní výsledky a počet bodů. Čtvrté celky se přesunou do nižšího EuroCupu. Po druhé fázi budou v Eurolize následovat vyřazovací boje. Na rozdíl od dřívějšího Final Four soutěž vyvrcholí turnajem Final Six.

Program zápasů Žabin ve skupině Evropské ligy:

Úterý 8. října: 18:00 Žabiny Brno – Olympiakos,
středa 16. října: 17:30 Mersin – Žabiny Brno,
čtvrtek 24. října: 20:00 Bourges – Žabiny Brno,
úterý 29. října: 17:30 Olympiakos – Žabiny Brno,
středa 20. listopadu: 18:00 Žabiny Brno – Mersin,
čtvrtek 28. listopadu: 18:00 Žabiny Brno – Bourges.

Pro Žabiny je postup mezi evropskou elitu úspěchem, který je výsledkem klubové stabilizace posledních let, v nichž Brňanky vždy braly stříbro a letos na jaře dokázaly přerušit 301 zápasů trvající šňůru výher mistrovského USK Praha.

"I to je jeden z kamínků úspěšné mozaiky, která se nakonec složila v postup do skupinové fáze. Tým získal více sebedůvěry ve vlastní síly. Nechceme se stavět do role outsidera, postup by byl velmi příjemný," konstatoval trenér Viktor Pruša, který působí v Žabinách od sezony 2016/2017. V úterý si odbude premiéru jako kouč euroligového celku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články