Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Musíme Island porazit, říká kapitán basketbalové reprezentace Pumprla

Ve vítězný vstup do boje o mistrovství světa věří čeští basketbalisté. První překážkou pro ně je od 18 hodin v pardubické Tipsport Areně reprezentace Islandu. "Cítíme velkou šanci postoupit na mistrovství světa. K tomu musíme Island doma jednoznačně porazit," konstatoval kapitán týmu Pavel Pumprla. Utkání můžete sledovat živě na ČT sport i na webu ctsport.cz od 17:50.

Pumprla odhaduje, že k postupu do další fáze kvalifikace budou třeba tři až čtyři výhry ve skupině. „Neznamená to, že to bude jednoduché, ale je to hratelné,“ dodal.  

Očekávaná výhra by český výběr dobře naladila na pondělní zápas v Helsinkách s Finskem, které si také věří na postup. Čtvrtým účastníkem skupiny je Bulharsko. Do dalších bojů postoupí tři nejlepší celky a výsledky ze skupiny si s sebou nesou dál. Ve druhé fázi čekají šestičlenné skupiny a z každé z nich projdou na šampionát do Číny tři nejlepší.

Reprezentanti, které čekají reprezentační utkání poprvé v průběhu sezony, se spolu připravují už od neděle. Soupeř z Islandu také nenechává nic náhodě a do Pardubic dorazil už v pondělí.

Jde o nevyzpytatelný tým. Probojoval se na poslední dvě mistrovství Evropy, kde sice nevyhrál ani jednou, ale umí být nepříjemný. Například v září prohrál s Finskem jen těsně, před dvěma roky na ME zase podlehl Turecku až po prodloužení.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalisty čeká v kvalifikaci na MS duel s Islandem

Oporou Islandu je křídelní hráč Martin Hermannsson, hrající ve francouzském Chalon Reims, který byl na ME nejlepším střelcem i nahrávačem týmu a druhým nejlepším podle počtu doskoků. 

"Takové týmy není radno podceňovat," varuje asistent trenéra Lubomír Růžička, který wi vybavil své účinkování u slovenské reprezentace v roce 2012. "Doma jsme s nimi tehdy prohráli o sedm bodů. A to jsme měli silný nároďák. Takže na Island nerad vzpomínám," dodal. 

Výhodou českého týmu by měla být především výrazná výšková převaha, jelikož soupeř nemá v kádru nikoho přes dva metry, neboť 216 centimetrů vysokého Tryggviho Hlinasona neuvolnila euroligová Valencie. Pod košem by tak mohl kralovat český dlouhán Ondřej Balvín (217 cm), ten by měl být při absenci Tomáše Satoranského i Jana Veselého hlavní postavopu týmu. Na druhou stranu se český celek bude muset vyrovnat s běhavým a agresivním stylem soupeře, od kterého se čeká hlavně střelba z dálky.

"Musíme zastavit jejich přechodovou fázi. Každý hráč musí v obraně nést zodpovědnost za svého útočníka. Dobrá obrana je základ. A pak musíme využít naší výškovou převahu," plánuje Růžička pro zápas, při němž se rozloučí s bývalým kapitánem národního týmu Jiřím Welschem, jenž v září ukončil reprezentační kariéru. 


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články