Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Michael Jordan - nejzářivější hvězda basketbalového nebe

Praha - "Většina se shoduje, že Michael Jordan je nejlepším basketbalistou všech dob," těmito slovy začíná Jordanův profil na oficiálních stránkách NBA. Americký basketbalista dominoval zámořské soutěži více než dekádu, lámal jeden střelecký rekord za druhým, své Chicago Bulls dovedl k šesti mistrovským titulům a sám se stal pětkrát nejužitečnějším hráčem NBA. Jordan patřil také k prvním sportovcům, kteří dokázali svůj úspěch na hřišti náležitě zpeněžit. 

Michael Jordan
zdroj: Isifa/EPA

O Jordanově talentu se vědělo dlouho předtím, než se poprvé představil ve slovutné NBA. 198 centimetrů vysoké křídlo (v americké terminologii Shooting Guard, někdy také uváděný jako hráč na pozici č. 2) zářilo v letech 1981–84 v univerzitní lize NCAA v dresu Severní Caroliny, a tak bylo drobným překvapením, když v draftu v roce 1984 přišel Jordan na řadu až jako třetí. Houston tehdy jedničkou draftu učinil Hakeema Olajuwona, Portland nečekaně sáhl po Samu Bowiem, který kvůli častým zraněním nikdy nedosáhl v NBA na větší úspěch. A tak se mohlo slavit v Chicagu, kde bezpochyby právě získali největší posilu v historii klubu.

A Jordan, který už měl na svém kontě zlatou medaili z losangeleských olympijských her, do nejlepší soutěže světa vletěl naplno. První sezonu zakončil s průměrem přes 28 vstřelených bodů na utkání, což ho řadilo na třetí místo mezi všemi střelci, a cena pro nejlepšího nováčka ho tak nemohla minout. O sympatického mladíka se od samého začátku jeho profesionální kariéry zajímala nejen odborná veřejnost, ale i média. V NBA nastupoval Jordan sotva měsíc, když se poprvé objevil na obálce magazínu Sports Ilustrated s titulkem "Zrodila se hvězda".

Jordana ale v jeho druhé sezoně zbrzdilo zranění. Chicago Bulls se navíc po několik let marně snažili projít přes první kolo play-off, i tak ale Jordan kraloval mnoha individuálním statistikám NBA, především těm střeleckým. V play-off Bostonu Celtics nastřílel 63 bodů během jediného zápasu, což je stále nepřekonaný rekord, v sezoně 86/87 dokázal jako jediný hráč s výjimkou Wilta Chamberlaina nastřílet více než 3 000 bodů.

Začátky vítězné dynastie

S výčtem Jordanových individuálních úspěchů by se dalo pokračovat ještě dlouho, jeho Bulls se však stále nedařilo procházet do závěrečných bojů play-off. Na konci osmdesátých let třikrát skončili na agresivně hrajícím Detroitu, který založil svou taktiku na neustálém zdvojování či dokonce ztrojování Jordana. Chicago však začalo okolo produktivního křídla budovat silný tým, angažovalo kouče Philla Jacksona a hráče jako Scottieho Pippena a Horace Granta a tituly na sebe nenechaly dlouho čekat. Chicagští býci v roce 1991 dosáhli pod Jordanovým vedením na první vítezství v NBA ve své historii a ani v následujících dvou letech nenašli Bulls přemožitele.

Pak se u Jordana ale dostavil nedostatek motivace a nejzářivější hvězda basketbalového nebe se rozhodla ukončit kariéru. Tehdy se Jordan odhodlal naplnit sen svého otce, který chtěl mít z Michaela baseballistu. Na farmě Chicaga White Sox strávil jednu celou sezonu, do Major League Baseball se však neprobil. A tak po roce a půl bez basketbalu, 18. března 1995, Jordan prohlásil: "Jsem zpátky," a pomohl trápícímu se Chicagu do play-off. Chicago Bulls od další sezony navíc posílil kontroverzní, avšak skvělý hráč Dennis Rodman a Chicago s Michaelem Jordanem v sestavě opět zahájilo tříleté kralování v NBA.

V roce 1999 Bulls opustil Scottie Pippen i Dennis Rodman a Michael Jordan ukončil kariéru podruhé. Do NBA se však ještě jednou vrátil. V letech 2001–2003 nastupoval v dresu Washingtonu Wizzards, tentokrát však jeho comeback zdaleka tak úspěšný jako poprvé nebyl. Tým Washingtonu nebyl tak kvalitní jako ten, na který byl Jordan v Chicagu zvyklý. Wizzards se ani jednou neprobili do play-off a sám Jordan zaznamenal ve své poslední sezoně nejhorší výsledek kariéry, když v průměru nastřílel jen 20 bodů na zápas. I tak nakonec své aktivní učinkování ukončil s historicky nejvyšším střeleckým průměrem – 30,1 bodu na zápas.

Ikona na hřišti i mimo něj

Michael Jordan se stal sportovní ikonou, svoji slávu navíc dokázal velice šikovně zpeněžit. Během let se stal tváří takřka všech velkých amerických společností včetně Nike a Coca Coly a v žebříčku časopisu Forbes se dodnes pravidelně umísťuje mezi nejmocnějšími celebritami světa. Přesto odkaz Michaela Jordana, který se narodil 17. února 1963 v newyorském Brooklynu, přetrvává především na basketbalovém hřišti.

Zdroj
ČT sport, nba.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články