Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Úspěšný start přípravy na Evropu. České basketbalistky přehrály Turecko

Vítězně zahájily české hráčky přípravnou fázi na červnový basketbalový evropský šampionát. V Turecku porazily domácí reprezentantky 83:70. Nejlepší střelkyní výběru trenérky Romany Ptáčkové byla se 17 body Natálie Stoupalová, domácím nestačilo ani 19 bodů Tilbe Senyürekové. V pátek se Češky střetnou s Němkami, o den později s Lotyšskem.

Česká reprezentační pivotmanka Natálie Stoupalová (vpravo)
zdroj: Archiv Natálie Stoupalové

"Za mě velká spokojenost a nejenom z toho pohledu, že jsme dnes teprve přiletěly," řekla v tiskové zprávě Ptáčková. "Sestava také byla kombinovaná, protože chceme zapojit všechny hráčky. Dneska jsme měly hodně mladý tým včetně Emmy Čechové a Dominiky Paurové. Podaly jsme velmi dobrý výkon," dodala trenérka, která nechala odpočívat Terezu Vyoralovou, Veroniku Voráčkovou či Pamelu Therese Effangovou.

Češky uspěly ve stejný den, kdy do Istanbulu přiletěly. Program turnaje byl změněn kvůli nedělnímu 2. kolu prezidentských voleb v Turecku. Tým odcestoval se 14 hráčkami, chyběla například Julia Reisingerová, která se kvůli zánětu paty omluvila i z účasti na mistrovství Evropy.

"Nečekala jsem, že odehrajeme takový zápas v den letu. Trvalo nám, než jsme se adaptovaly. Jsem ráda, že jsme to zvládly. Nečekala jsem, že to půjde takhle dobře," podotkla Stoupalová. "Je to náš první zápas, sehrávaly jsme se postupně. Už před zápasem jsme se bavily s holkama, že bude těžké se rozhýbat, ale myslím, že jsme to zvládly super," doplnila.

Výběr trenérky Ptáčkové byl většinu zápasu ve vedení a do poločasu si vytvořil čtyřbodový náskok. Po přestávce zvýšily Češky na rozdíl 11 bodů (50:39), domácím se ale podařilo ještě ve třetí čtvrtině vyrovnat. V závěrečné části ale Češky zlepšily obranu, vyhrály ji 23:10 a nakonec triumfovaly o třináct bodů.

"Měly jsme problém s jejich patnáctkou (Senyürekovou), kde jsme zkoušely tři druhy obrany. To se bude zlepšovat, až se sehrajeme, když někdo v obraně propadne, tak si vypomůžeme víc. Ještě máme na čem pracovat. Trenérka nás vždycky upozorňovala na to, že je potřeba hru zklidnit. Sice jsme přišly o velké vedení, ale v závěru jsme si to pohlídaly," dodala Stoupalová.

Basketbalistky sehrají i přípravné zápasy v Česku. Od 1. do 2. června se utkají v Praze a Hradci Králové s Velkou Británií, 7. a 8. června vyzvou dvakrát Slovensko. ME se uskuteční od 15. do 25. června, Češky vyzvou v základní skupině v Tel Avivu domácí Izrael, Itálii a Belgii.

Přípravný turnaj basketbalistek v Istanbulu:

Turecko –⁠ Česko 70:83 (20:23, 36:40, 60:60)

Nejvíce bodů: Senyüreková 19, Uzunová 13, Günerová 12 - Stoupalová 17, Čechová 14, Březinová 9. Fauly: 17:24. Trestné hody: 18/14 - 13/12. Trojky: 8:9. Doskoky: 36:30.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články