Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jestli bychom měly někoho porazit, pak je to Irsko, slibuje pivotmanka Reisingerová

Zapomenout na úvodní prohru s Běloruskem a udržet šance na patnáctý postup v řadě na mistrovství Evropy - toho chtějí v Dublinu docílit české basketbalistky. Ačkoliv se s Irskem utkají lvice vůbec poprvé v historii, zastávají roli favoritek. I proto chtějí svěřenkyně trenéra Štefana Svitka v Dublinu ukořistit první výhru ve skupině I. Živý přenos utkání sledujte od 17:55 na webu ctsport.cz.

Petra Záplatová
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Oproti zápasu s Běloruskem nemáme moc času něco měnit. Soupeře příliš neznáme, ale musíme proti němu nastoupit sebevědomí. Pojedeme tam dobře bránit, hrát protiútoky a uvidíme, jak na to zareagují," uvedl Svitek.

Zatímco omlazený tým, který se vypořádává s odchodem Kateřiny Elhotové, Romany Hejdové a Lenky Bartákové, prohrál s Běloruskem - čtvrtým celkem posledního ME - 60:66, Irky podlehly ve čtvrtek v Nizozemsku 60:82. První čtvrtinu prohrály jasně 10:31.

"Bude to jako vždy proti slabším a neznámým týmům. Pokaždé je to agresivní, bojovný a ne právě hezký basket, který bolí. Bude to stoprocentně náročné, ale jestli bychom měly někoho porazit, pak je to Irsko," řekla pivotka Julia Reisingerová.

Irsko v minulých letech v kvalifikacích pro ME chybělo a účinkovalo v nižších divizích. Účastnilo se především takzvaného evropského šampionátu malých zemí, kde letos skončilo druhé za Lucemburskem.

Proti Nizozemsku držela Irky ve hře šestnáctibodová pivotka Claire Meliaová, její spoluhráčka na rozehrávce Edel Thorntonová dala o bod méně. "Bude to bojovné utkání a předpokládám, že je budou podporovat i jejich fanoušci. Musíme proti tomu odolat," řekl Svitek.

Reprezentantkám budou chybět dvě opory

České basketbalistky budou na hřišti Irska postrádat opory Renátu Březinovou a Terezu Vyoralovou. Zatímco Březinová, která ve čtvrtečním duelu s Běloruskem zastávala roli kapitánky, se po dohodě s týmem vrátila do svého klubu Tarbes, Vyoralová do Dublinu neodcestovala kvůli zdravotním potížím. Novou kapitánkou bude Petra Záplatová. "Koukáme na to pozitivně. Šanci dostanou další děvčata a budou mít příležitost dostat se do finálové dvanáctky pro zápas," řekl po dnešním tréninku trenér Štefan Svitek.

Češky usilují o patnáctou účast na ME po sobě. Na turnaj, který budou v roce 2023 hostit Izrael a Slovinsko, postoupí přímo vítězové deseti skupin a čtyři nejlepší celky z druhých míst. O těch rozhodne upravené pořadí, do něhož se týmům z osmi čtyřčlenných skupin nebudou počítat výsledky s posledním celkem tabulky.

"Přiznám se, že vůbec nevím, jak irský basket vypadá. Nechci je nijak podceňovat, ale moc jejich hráčky neznám. Asi nebudou moc vysoké, ale určitě budou dravé. To ten národ je. Bude to asi o morálce a musíme se soustředit na náš výkon a hru," dodala rozehrávačka Petra Záplatová.

Utkání v Irsku bude posledním pro Češky v úvodním kvalifikačním období, další je čekají za rok v listopadu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články