Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
World Triathlon Championship Series 2024

Levhartice ustály drama s Hradcem, Žabiny se trápily v Brandýse

Další dramatický, a přesto vítězný zápas mají za sebou basketbalistky Chomutova. Levhartice díky šesti bodům v závěru přehrály omlazený tým Hradce Králové 65:59 a po čtyřech kolech se drží v české nejvyšší lize na třetím místě za stoprocentním USK Praha a Žabinami. Brněnský celek se v nové hale Brandýsa na vítězství 72:67 ale překvapivě natrápil. Naopak jejich městské rivalky z Králova Pole zdolaly be problémů Ostravu 67:51.

Utkání Hradce Králové v Chomutově
zdroj: Levhartice Chomutov

Trojkou se sirénou z poloviny hřiště zajistila Eliška Žílová Hradci poločasový náskok 42:35, který po pauze narostl až na 13 bodů. Domácí hráčky pak přitvrdily v obraně a v koncovce vybojovaly vítězství, když od stavu 59:59 v závěrečných čtyřech minutách daly posledních šest bodů zápasu.

"Jsme hodně zklamané. Ukázalo se, že jsme ještě mladý tým na to, abychom dokázaly odehrát kvalitně celé utkání. Pak stačilo, že na nás Chomutov přitlačil. Mrzí mě hloupé ztráty, bylo jich hrozně moc," řekla trenérka Hradce a české reprezentace Romana Ptáčková televizní stanici Nova Sport.

Chomutov uspěl po obratu podobně jako v předchozím domácím duelu s KP Tany Brno a také v Evropském poháru s Gorzówem. "Byl bych hrozně rád, kdybychom nepředváděli drama pořád. Kdybychom si uvědomili, že umíme hrát basket, a když to budeme předvádět od první minuty, tak může ten zápas vypadat úplně jinak. Ale jsem rád, že to holky pochopily, makaly do konce a vydřely si to," uvedl domácí kouč Pavel Staněk.

Žabiny měly v Brandýse namále

Středočešky po třech venkovních zápasech nastoupily poprvé doma v nové sportovní hale a premiéru ozdobily srdnatým výkonem. Zatímco v minulé sezoně podlehly Žabinám 41:90 a 44:95, tentokrát s nimi sehrály vyrovnanou partii.

Přispěla k tomu i zkušená Hanušová, která přišla v létě po konci pražské Slavie. Proti svému bývalému týmu se historicky nejlepší ligová střelkyně mezi aktivními hráčkami prosadila 17 body, o dva body více dala její spoluhráčka Ondroušková. Žabiny střelecky táhla Kneževičová, jež zaznamenala 26 bodů včetně čtyř trojek.

"Naše venkovní zápasy se odvíjí od tvrdé obrany a dodržování pokynů trenérů. A tentokrát jsme tyto pravidla v obraně nerespektovaly a Brandýs tak proměňoval lehké koše. Naštěstí ta koncovka skončila v náš prospěch, ale rozhodně musíme na takovýchto detailech zapracovat," řekla žabinská křídelnice.

Basketbalistky KP Tany Brno udolaly v předehrávce 13. kola 67:51 Ostravu, která v zápase proměnila jedinou trojku z 23 pokusů. "Byly jsme soupeřem samy sobě. Potýkaly jsme se se střelbou, přitom trojky máme v sezoně úspěšné. Sráželo nás neproměňování jednoduchých šancí," uvedla ostravská trenérka Iveta Rašková. "Bylo to přitom hratelné utkání. Brno asi nepodalo svůj nejlepší výkon, ale na nás to stačilo. Je poznat, že Královo Pole hraje EuroCup, hráčky jsou tvrdší v soubojích."

Vítězky vedla s 22 body Galíčková. "Čekaly jsme vyrovnanější zápas. Nakonec jsem zjistily, že můžeme hrát to, co hrajeme. Trochu jsme hořely na doskoku, ale rychlým přechodem do útoku a 23 asistencemi jsme to napravily," řekla trenérka KP Marcela Krämer.

Výsledky ligy basketbalistek:

4. kolo:

Chomutov – Hradec Králové 65:59 (13:18, 35:42, 48:51)
Nejvíce bodů: Fučíková a Velichová po 13, Rokošová 9 – Hálová 13, Brožová 12, Hrubá 10.

Brandýs nad Labem – Žabiny Brno 67:72 (21:18, 36:40, 44:55)
Nejvíce bodů: Ondroušková 19, Hanušová 17, Johnsonová 12 – Kneževičová 26, E. Hamzová a Kostowiczová po 10.

Slovanka – LOH 2028 Chomutov 73:69 (21:23, 36:31, 54:48)
Nejvíce bodů: Machytková 18, Zítková 14, Krausová 12 – Kovtunová 17, Mezihoráková 15, Svobodová 13.

13. kolo:

Tany Brno – Ostrava 67:51 (15:7, 28:17, 45:25)
Nejvíce bodů: Galíčková 22, A. Kopecká a Hynková po 9 – Smutná 15, Peeplesová 12, Squiresová

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články