Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kapitán Hruban se v nové roli hledal ve střelbě, ale spravil si chuť šestkami v závěru

Křídelník Vojtěch Hruban si po premiéře v pozici kapitána českých basketbalistů pochvaloval vítězství i skvělou atmosféru v pardubické hale, ale s vlastním výkonem spokojen nebyl. Zatímco v zápase proměnil pět ze šesti šestek, z pole se trefil ze čtrnácti pokusů jen jednou za dva body. Úspěšnými trestnými hody však stvrdil v kvalifikaci ME proti Dánsku výsledek 75:71.

"My jsme ani nečekali, že budeme hrát nějaký krásný basket. Tým je úplně nový, rozdávají se role a musí se to zaběhnout. Měli jsme spolu tři tréninky, ale našli jsme cestu, jak vyhrát. Věřím, že už to příště zase bude o něco lepší," řekl Hruban, který v roli kapitán nahradil Pavla Pumprlu.

"Jsem rád, že to mám za sebou. Trošku jsem to čekal, protože pozornosti okolo toho bylo strašně moc. Soustředit se na basket bylo hrozně těžké. Jsem rád, že se vyhrálo, mám to za sebou a můžu se zase soustředit na basket. To celé předávání kapitánství nechám plavat. Jsem rád, že se to zajede do normálních kolejí," navázal třicetiletý Hruban.

Vyhlášený střelec přiznal, že se okolní dění na jeho úspěšnosti projevilo. "Já myslím, že jsem zápas nezvládl moc hlavou. Kromě nějaké přemotivovanosti jsem špatně začal a pak se to se mnou vezlo. Neměl jsem určitě dobrý den a nedokázal jsem se z toho celou dobu vymotat. Jediné pozitivum byly nakonec ty šestky, které mi aspoň trošku zvedly náladu. Jinak byl můj výkon prachbídný."

Se sedmi doskoky byl spolu s Martinem Peterkou druhým nejúspěšnějším hráčem týmu po Martinu Křížovi, jenž si jich připsal osm. "Když jsem viděl, jak nemůžu pomalu trefit ani obroučku, tak jsem věděl, že pokud chci být na hřišti, tak musím přidat někde jinde. Jsem rád, že to bylo na doskoku a v obraně," uvedl Hruban.

Prosazovat se proti tvrdé obraně Dánů bylo podle něj obtížné. "Byli hodně ostří a lokty měli hodně vysoko. Jsme pomlácení, ale dokázali jsme se s tím srovnat. Samozřejmě to přispělo k tomu, že náš útok byl trošku neurovnaný."

V závěrečné čtvrtině Češi z dvanáctibodového náskoku dovolili soupeři, aby se přiblížil na dostřel jediného koše. "Dostali jsme jednu těžkou trojku a jednu ještě těžší s faulem. To bylo sedm bodů. Basket je prostě rychlá hra a tohle se stává," komentoval závěr Hruban, který ale dvěma úspěšnými trestnými hody pojistil výhru.

Reprezentace si i se sedmi účastníky zářijového úspěšného MS v Číně v sestavě mohla vychutnat ovace v hale zaplněné 3820 diváky. "Atmosféra byla super. Kolik přišlo lidí na tým, který nemá velký věhlas. Bylo vidět, že přišli na nás, což je hrozně hezké," dodal Hruban.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články