Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi i bez hvězdných opor nezaváhali a vstoupili do kvalifikace ME vítězně

Poprvé od historického úspěchu na světovém šampionátu v Číně se basketbalová reprezentace představila doma a v úvodním utkání kvalifikace ME porazila Dánsko. Vzhledem k faktu, že Češi mají jako jeden z pořadatelů účast na závěrečném turnaji jistou, nominoval trenér Ronen Ginzburg jen osm hráčů z veleúspěšného kádru, ale jeho svěřenci i přesto zapsali výhru 75:71.

Utkání Česko - Dánsko
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Češi po fenomenálním úspěchu v podobě šestého místa na mistrovství světa vedli až o 12 bodů, ale uhájit vítězství museli v dramatické koncovce. Nejlepším střelcem byl Jaromír Bohačík, který zaznamenal 17 bodů.

Další duel odehraje národní tým v pondělí od 18:30 ve Vilniusu proti Litvě.

"V hale panovala skvělá atmosféra. Hráči opět ukázali charakter, když bojovali jako lvi. Věděli jsme, že budeme mít nevýhodu na pivotech, obzvlášť při zranění Patrika Audy. Ostatní se s tím ale popasovali celkem dobře. S obranou můžeme být spokojení, ale už jsem ve svém životě zažil lepší útočnou hru," řekl Ginzburg.

"Mladí hráči chodící z lavičky jako Krejčí, Šafarčík nebo Puršl hráli velmi dobře. Samozřejmě, občas udělali chybu, ale to je daň tomu, že v tak útlém věku hrají v národním týmu. Do budoucna se jim získané zkušenosti budou hodit. Je těžké mít pět šest nových hráčů. Dostali hodně materiálu, který museli vstřebat," doplnil kouč.

Hruban ustál v nové roli drama v závěru

Premiéru v roli kapitána si odbyl Vojtěch Hruban, protože Pavel Pumprla po MS ukončil reprezentační kariéru. Luboš Kovář naopak debutoval.

Dánové v úvodu unikli do vedení 5:0 a tuzemské příznivce v pardubické hale rozjásal jako první Šiřina přesnou trojkou. Přetahovanou o vedení strhl český výběr na svou stranu v závěru poločasu, kdy unikl do té doby na největší sedmibodový rozdíl v utkání a vedl 49:42.

Starali se o to hlavně Peterka, Bohačík a Kříž, kteří před odchodem do kabin překonali desetibodovou hranici. Z dánského mužstva stihl 15 bodů za úvodní dvacetiminutovku Lundberg.

Hned na startu třetí čtvrtiny získali domácí dvanáctibodový náskok. V této části ale kralovaly obrany a fanoušci viděli z českých rukou jen deset bodů a z dánských sedm. Seveřané závěr zápasu zdramatizovali a 23 sekund před koncem snížil při úspěšné trojce faulovaný Gilling na 71:73. Výsledek však pojistil dvěma trestnými hody Hruban.

"Jsme spokojení s tím, že jsme dokázali vyhrát před domácími fanoušky, protože jich přišlo spoustu. Trošku jsem se bál, jak to lidi pojmou vzhledem k tomu, že krajánci moc nepřijeli, ale to se v únoru dá čekat. Jsme strašně šťastní, že se nám podařilo vyhrát, i když to bylo nakonec trošku komplikovanější, než jsme chtěli," prohlásil Bohačík.

ČR - Dánsko 75:71 (19:20, 49:42, 59:49)

Nejvíce bodů: Bohačík 17, Peterka a Kříž po 14 - Lundberg 20, Gilling 11, Larsen 10. Fauly: 18:18. Trestné hody: 14/9 - 13/8. Trojky: 8:9. Doskoky: 43:40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články