Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kamerunec Embiid navázal na O'Neala a stal se nejlepším střelcem základní části NBA

Jako první neamerický hráč v historii si kamerunský basketbalista Joel Embiid vysloužil titul krále střelců NBA. Osmadvacetiletý tahoun Philadelphie to dokázal jako první pivot od dob legendárního Shaquilla O'Neala, jenž byl nejlepším střelcem zámořské soutěže před 22 lety.

Po nedělním zápase proti Detroitu, do kterého odpočívající Embiid nezasáhl, se v hale Philadelphie ozývalo také skandování MVP!

Adeptem na cenu pro nejužitečnějšího hráče soutěže byl osmadvacetiletý Kamerunec už loni, ale skončil druhý za Nikolou Jokičem z Denveru.

Trenér Sixers Doc Rivers po posledním utkání základní části uvedl, že Embiid si svými výkony o prestižní cenu MVP řekl.

"Já žádné velké kampaně nedělám. Nebudu tady sedět a vykládat všechny ty věci. Myslím, že Joel si udělal reklamu sám svojí hrou," uvedl Rivers.

"Podle mě lidé netuší, jak je pro pivota těžké být nejlepším střelcem v NBA. Pro rozehrávače je to mnohem snazší, protože mají míč a mohou střílet podle libosti. Pivoti jsou nejen odkázáni na to, jak se dostanou k míči, ale také je nejsnazší je zavřít," řekl kouč Philadelphie, která skončila čtvrtá ve Východní konferenci.

Embiid ve své šesté sezoně v NBA dosáhl v 68 odehraných zápasech průměru 30,6 bodu na utkání. Dosavadní maximum z minulého ročníku si vylepšil o více než dva body.

Navázal na klubovou legendu Allena Iversona, který poslední ze svých čtyř střeleckých korun získal před 17 lety.

Za Embiidem skončil na druhém místě s průměrem 29,9 bodu Giannis Antetokounmpo z mistrovského Milwaukee.

Lepší bilanci než řecký hráč měl v sezoně LeBron James z LA Lakers (30,3) a stejnou Kevin Durant z Brooklynu, ale kvůli zdravotním problémům vynechali část sezony a nesplnili podmínku minimálně 58 odehraných zápasů pro zařazení do pořadí nejlepších střelců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články