Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hráčky USK přejely Szekszárd a jsou v Evropské lize ve čtvrtfinále

Jasná výhra a postup. Basketbalistky USK Praha zvítězily v 10. kole Evropské ligy na hřišti Szekszárdu jasně 89:51 a pojistily si postup do čtvrtfinále soutěže. České mistryně táhla za šestým euroligovým triumfem za sebou 26 body María Condeová, její spoluhráčka Brionna Jonesová přidala 19 bodů. Maďarskému celku nestačilo ani 16 bodů Agnes Studerové.

Svěřenky trenérky Natálie Hejkové zůstávají s 18 body na druhém místě skupiny A. Zároveň již nemohou být díky lepšímu skóre a vzájemným zápasům svých konkurentů sesazeny z prvních čtyř příček. Čtyři kola před koncem základní části si tak zajistily postup mezi nejlepších osm týmů.

"Můžeme teď mít klidné Vánoce. Uzavřely jsme celý kalendářní rok a uzavřely jsme ho pěkným výkonem a vítězstvím. I když to nebylo úplně bez chyb, celkově to byl z naší strany dobrý zápas. Potěšila mě i atmosféra, která byla velmi hlučná a na domácích bylo znát, že si váží, že tam jsme," řekla v telefonickém rozhovoru s ČTK Hejková.

USK měl povedený vstup do utkání a po třech trefách z pole a jednom proměněném trestném hodu se ujal brzy vedení 7:0. Pražanky navíc v dalším průběhu první čtvrtiny nepolevovaly v útočných nájezdech a šňůrou dvanácti bodů si po sedmi minutách hry vytvořily trhák 19:2. Dařilo se hlavně španělské střelkyni Condeové, která nasbírala 12 bodů.

"Hráčky splnily, co měly. Vlétly na ně a nic nepodcenily. Myslím, že jsme předvedly i velmi slušný výkon v obraně, a proto z toho byl nakonec takový rozdíl. Hrálo se sice tvrdě a rozhodčí některé věci pouštěli, s tím ale musíme také počítat," uvedla Hejková.

Domácí hráčky za podpory fanoušků ve druhé čtvrtině vylepšily střelbu a poté, co snížily ztrátu na čtrnáct bodů, reagovala trenérka Hejková oddechovým časem. Szekszárd tou dobou táhla jedenáctibodová Studerová. Pražanky však díky dalším trefám Condeové a Jonesové získaly zpět jistotu a do přestávky si vypracovaly uklidňující vedení o 21 bodů.

Obraz se nezměnil ani po přestávce a náskok USK proti poslednímu týmu skupiny A dál narůstal. Výborně hrající Condeová sahala v úvodu závěrečné čtvrtiny s 26 body a devíti doskoky po double double. Podobně na tom byla i rozehrávačka Teja Oblaková s 11 body a osmi asistencemi.

V závěru však trenérka Hejková dala prostor i hráčkám z lavičky, na palubovce se tak po zranění objevila také Alena Hanušová. Česká reprezentantka si připsala tři body. "Už je zase o něco více připravená, ale ještě ne úplně. Tím, že máme nyní přestávku, ještě chvíli potrvá, než získá zápasovou praxi," doplnila Hejková.

USK ovládl nakonec i poslední čtvrtinu 19:8, jen na doskocích soupeře porazil 45:27 a po triumfu o 38 bodů si připsal druhé nejvýraznější vítězství v tomto ročníku soutěže.

"V novém roce se všichni sejdeme na tréninku 2. ledna. Mimořádně letos zůstaneme všichni na Silvestra doma, protože Euroliga začne až o týden později. Všechny hráčky přesto budou dál trénovat podle individuálních plánů," dodala Hejková.

Evropská liga basketbalistek - 10. kolo:

Skupina A:

Szekszárd - USK Praha 51:89 (7:26, 27:48, 43:70)
Nejvíce bodů: Studerová 16, Goreeová 12, Gerebenová 11 - Condeová 26, Jonesová 19, Oblaková 11. Fauly: 20:10. Trestné hody: 5/5 - 17/12. Trojky: 4:7. Doskoky: 27:45.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články