Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hanušová s Elhotovou se vrátí na palubovku. Basketbalistky čeká domácí turnaj před ME

Další prověrku má před sebou ženská basketbalová reprezentace v přípravě na mistrovství Evropy. Na turnaji v Praze se od čtvrtku do soboty střetne postupně s Maďarskem, Lotyšskem a Bosnou a Hercegovinou. Po zdravotních potížích by už měly nastoupit Kateřina Elhotová s Alenou Hanušovou. Přímý přenos utkání Česko - Maďarsko sledujte od 18:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Česká basketbalistka Alena Hanušová se snaží prosadit v utkání s Německem
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Obě scházely jak na turnaji ve Slovinsku, kde před dvěma týdny tým trenéra Štefana Svitka podlehl Chorvatsku i domácímu výběru, tak i minulý týden na pražské Královce při dvou výhrách nad Portugalskem. Tentokrát to bude pro Češky doma náročnější test. 

"Maďarsko i Lotyšsko patří ne třeba úplně k evropské špičce, ale jsou to basketbalové národy, takže disponují větší kvalitou než Portugalsko. Těším se a uvidíme, jak na tom jsme a na čem ještě musíme zapracovat. První zápasy nám v přípravě nejdou, musíme si pořád opakovat věci, na které se chceme soustředit, druhé už byly lepší," řekla křídelní hráčka Romana Hejdová.

Jednatřicetiletá nejzkušenější členka týmu má také drobné zdravotní problémy. "Doufám, že budu v pořádku a normálně nastoupím. Mám lehčí zánět v oku, léčím to kapičkami a uvidíme, jak to zareaguje, když budu den bez tréninku," dodala Hejdová, opora francouzského týmu Basket Landes.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky před ME? Stále je hodně prostoru na zlepšování

Hanušová se vrátila do přípravy už na začátku minulého týdne, teď by měla být připravena i hrát. Podobně jako Kateřina Elhotová. "Alena už se zapojila do tréninku pět na pět, Katku čeká poslední kontrola u lékaře. Pokud dobře dopadne, měla by být k dispozici. Co se týče startu obou hráček na turnaji, jsme pozitivní," uvedl Svitek.

"Pata se zdá lepší, s tou už víceméně nemám problém, ale ze sezony mám bolavé levé koleno a začíná mě bolet i to pravé. Zkusím to rozběhat, jako jsem to dělala v průběhu sezony, a buď to půjde, nebo ne," komentovala svůj stav Hanušová.

Mimo hru byla hráčka USK Praha od zranění ve druhém finále ligy 20. dubna. "Měla jsem teď sedm týdnů bez basketbalu, takže mi přijde, že jsem občas docela ztracená. Tři týdny do šampionátu budou muset na mou přípravu stačit," přidala Hanušová.

Otazník visí stále nad naturalizovanou Američankou Kiou Vaughnovou, která se zatím do přípravy týmu nezapojila.

Do ME v Rize vstoupí Češky 27. června proti Francii a následně je čeká Švédsko a Černá Hora. V generálce se přestaví ještě v příštím týdnu ve čtvrtek a v pátek na Slovensku proti domácímu týmu a Chorvatsku.

V hale Královka nastoupí dnes proti Maďarsku i v pátek proti Lotyšsku od 18:00 a sobotní duel s Bosnou a Hercegovinou začne o hodinu dříve.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články