Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Úspěch na Eurobasketu? Každá musí znát svou roli. Od toho bych se odrážela, říká Hejdová

Příprava je v plném proudu, ale evropský šampionát basketbalistek startuje už za dva týdny. Piluje se zónová obrana a další herní aspekty. Stále je co zlepšovat. Češky hodně touží po úspěchu, vždyť naposledy dokázaly postoupit mezi nejlepší čtyři týmy starého kontinentu před dlouhými osmi lety. Takové umístění by jim zaručovalo účast v olympijské kvalifikaci. Papírově mezi favoritky nepatří, přesto chtějí třeba hned na úvod potrápit obhájkyně stříbra z Francie.

Romana Hejdová
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Ještě si to pořád sedá, je hodně prostoru na zlepšování," upozorňuje křídelní hráčka Romana Hejdová v pomyslném poločase přípravy.

Poslední evropský šampionát českým basketbalistkám nevyšel. Na domácí půdě nepostoupily ani ze základní skupiny. V následné kvalifikaci se ale výkony reprezentantek razantně zlepšily. Tým převzal slovenský trenér Štefan Svitek, který začal sázet i na hráčky působící v zahraničí, včetně Hejdové. Vyplatilo se.

Češky dokázaly v boji o Eurobasket porazit i bronzový tým z mistrovství světa Belgii a bez problému si zajistily postup.

Na týmu je jasně znát rukopis nového zahraničního kouče. "Je hodně impulzivní trenér. Mně to vyhovuje, dokáže z hráček dostat maximum," poznamenává dlouholetá hráčka francouzského celku Landes Hejdová. "Je výborný trenér. Ví, co od každé hráčky chce. Dokáže nás do toho dostat, burcuje tým, a ten tým to hodně pozvedává," dodává osmadvacetiletá Alena Hanušová.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky před ME? Stále je hodně prostoru na zlepšování

Právě reprezentační pivotka by se měla spolu s Kateřinou Elhotovou starat o největší přísun bodů. Jenže ji trápí nedávná zranění. "Nemohla jsem běhat a ještě mě trápí levé koleno, takže to není stoprocentní," popisuje hráčka USK Praha, která premiéru v národním týmu na velké akci zažila právě v roce 2011, kdy Češky skončily čtvrté.

Kouzlo má spočívat v týmovém pojetí. "Nemáme takové osobnosti, že by se to opíralo o jednu nebo dvě hráčky. Není nikdo, kdo by v zápase nasázel 35 bodů. Je potřeba, aby každý znal svou roli v týmu. Od toho bych se odrážela," upozorňuje Hejdová.

Co celku chybí? "Pivot. Pořádný robustní pětkový hráč. Nemáme v týmu hráčku, která má dva metry. Taková se těžko brání, špatně se odstavuje od koše," má jasno Hanušová.

Ještě pět přípravných utkání

Český tým ještě čeká od 13. do 15. června v pražské hale Královka turnaj s Maďarskem, Lotyšskem a Bosnou a Hercegovinou. První dva duely ve čtvrtek a pátek (oba od 18:00) sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Alena Hanušová
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

V dalším týdnu se představí ve čtvrtek a v pátek na Slovensku proti domácímu týmu a Chorvatsku. Svitkovy svěřenkyně vstoupí do ME v Rize 27. června proti Francii a následně je čeká Švédsko a Černá Hora.

Start proti francouzským obhájkyním stříbra bude obzvláště zajímavý pro Hejdovou, která načne v tamní soutěži sedmou sezonu. "Na zápas se těším. Některé hráčky znám. Ale bude to hodně těžký. My rozhodně nebudeme papírové favoritky, ale zase nebudeme ničím svázané," říká zkušená křídelnice.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články