Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Dvojitá oslava, dvojité přání? Oblaková by pod stromečkem chtěla vidět bratra i Euroligový titul

Slovinská basketbalistka a kapitánka týmu ZVVZ USK Praha Teja Oblaková má o Vánocích hned dvojnásobný důvod k oslavám. Čerstvě dvaatřicetiletá rozehrávačka se totiž narodila přesně čtyři dny před Štědrým dnem, a proto pod stromečkem tradičně nachází dárky navíc. Letos by si ale ze všeho nejvíce přála domácí setkání s bratrem Janem, který jako fotbalový brankář Atlética Madrid pilně trénuje před dalším zápasem. O něco pozdnější a ne méně cennější nadílku by si Oblaková ráda rozbalila v Eurolize.

Teja Oblak
zdroj: ČTK autor: Svoboda Jaroslav

"Tím, že jsem měla narozeniny, budu mít asi dárek navíc. Vždy jsem to tak měla," řekla Oblaková. "Nemrzí mě, že mi splývají narozeniny se Štědrým dnem. Člověk si nemůže vybrat, kdy se narodí. Navíc jsem tehdy šla i na Štědrý den domů z porodnice. Byla jsem takový dáreček pod stromeček," doplnila rozehrávačka, která se za čtyři roky působení v USK naučila česky.

Zkušená reprezentantka je o více než dva roky starší než bratr Jan, který patří k oporám Atlética Madrid. Přestože pro ni Vánoce byly vždy jednou z mála příležitostí, kdy se rodina mohla sejít pohromadě, letos to tak jisté není. "Tím, že je těsně po mistrovství světa, nemá teď bratr moc volna. Ve Španělsku začne na konci roku liga a oni se musí rozehrát a trénovat. Pár dní volna sice dostal, ale uvidíme, jak se mu to podaří zkombinovat s letenkami a tak," uvedla Oblaková.

Devětadvacetiletý brankář odchytal ve čtvrtek pohárový duel proti Arenteiru (3:1) a 29. prosince se svěřenci trenéra Diega Simeoneho střetnou v lize s Elche. Před dvěma lety Oblakovi řešili termínovou kolizi tak, že odletěli za gólmanem do Madridu. "Bylo to během covidu, takže jsme se museli různě testovat. Šli jsme se tehdy podívat do města, ale jinak jsme byli u něj doma," vzpomínala Oblaková.

U Oblaků raději podle gusta

Na tradiční štědrovečerní menu si basketbalistka nepotrpí. S rodinou se vždy předem dohodne, na co mají všichni chuť. Často jde buď o kuře nebo rybu. Z cukrovinek převažují keksíky a čokoládky. Své místo na stole má tzv. potica. "Je to takový ořechový koláč. Jde o tradiční slovinské pečivo, které se dělá na Velikonoce, ale může být i na Vánoce. V prosinci je těch sladkostí dost," uvedla Oblaková.

Dárky koupila na poslední chvíli. "Není to ale nic velkého. Je to o tom, že si spíš na toho druhého vzpomeneme," uvedla. "Například pro bratra je těžké něco vymyslet. On si může koupit v podstatě vše. Možná mu něco upeču. Ne, že by mě to bavilo, ale vím, co má rád, tak mu to připravím," řekla hráčka, která ještě nedávno laborovala se zraněným ramenem.

Mlsat přes Vánoce od trenérky Natálie Hejkové zakázáno nemá, přesto se hlídá, aby pro ni návrat k tréninku nebyl příliš bolestný. Zvláštním tématem jsou lyže. "Zakázané je vysloveně nemáme, ale kdyby se nám něco stalo, byl by to průšvih. Máme smlouvy, a když se vám něco stane během tréninku nebo zápasu, je to jiné, než když riskujete ve vlastním volnu. Ve Slovinsku máme sice krásné hory, ale tohle si můžu dopřát až po kariéře," uvedla čtvrtá nejlepší nahrávačka Evropské ligy.

Do nového roku si Oblaková přála zdraví pro sebe i ostatní. Věří, že se v této sezoně dočká s USK úspěchu na mezinárodní scéně. V pražském týmu působí od roku 2018. "Jsem tu už pátou sezonu a ráda bych vyhrála Euroligu," dodala Oblaková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články