Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Domácí basketbalová sezona o víkendu začne. Ročník odstartuje repríza loňského finále

Nová sezona NBL začíná již tuto sobotu, a to pěti zápasy včetně reprízy loňského finále Nymburk - Opava. Středočeši budou po řadě odchodů usilovat s novým trenérem Robertsem Štelmahersem již o svůj devatenáctý titul. Dalším z taháků ročníků bude pražské derby, kdy se budou potkávat USK a postoupivší Slavie.

Organizátoři chtějí navázat na úspěch Eurobasketu. "Nebyl to jen Eurobasket, ale také kvalifikace na mistrovství světa 2023 a další marketingové akce. Chceme do budoucna vytvořit z NBL základ reprezentace. Před třemi lety bylo na světovém šampionátu v Číně osm hráčů z ligy a tak to chceme dělat i do budoucna. Máme dost mladých hráčů, kteří si tu šanci zaslouží," řekl sekretář NBL Šimon Sedlařík.

Formát soutěže je beze změn. Po 22 kolech základní části bude následovat nadstavbová skupina A1 pro osm nejlepších a A2 pro zbývající čtyři celky. První šestice týmů z A1 si zajistí postup do play-off, sedmý a osmý celek se utkají v předkole s devátým a desátým z A2. Poslední tým půjde do baráže s vítězem první ligy. Čtvrtfinále a semifinále se bude hrát na čtyři vítězná utkání, finále na tři. Jméno mistra bude známé nejpozději 3. června 2023.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se start nové sezony NBL

"Vloni jsme zaznamenali vzrůstající tendenci sledovanosti. Byla to solidní čísla v řádech milionů, co se týče dosahu. Chceme v tom pokračovat, aby se liga zlepšovala i po této stránce," řekl Sedlařík. Favoritem bude Nymburk, který se musí vypořádat s řadou odchodů včetně kapitána Vojtěcha Hrubana nebo nejužitečnějšího hráče minulého ročníku Jerricka Hardinga. Slovinského trenéra Aleksandera Sekuliče nahradil Lotyš Štelmahers.

"Snad bude hon na Nymburk pokračovat a bude ještě intenzivnější. Potřebujeme kvalitní soupeře osmnáctinásobného mistra. Opava to bude určitě, Brno je dlouhodobý vyzyvatel s ambicemi hrát dobře evropské poháry. Černým koněm může být Kolín," uvedl Sedlařík.

Vedle nejvyšší soutěže bude Nymburk hrát jako jediný český účastník Ligu mistrů, Opavu čeká po neúspěchu v kvalifikaci nižší FIBA Europe Cup. Brno se představí v Severoevropské basketbalové lize (ENBL), Kolín, Olomoucko a Pardubice nastoupí v Alpe Adria Cupu. Tradiční Utkání hvězd NBL se odehraje 18. a 19. března.

Nováčkem soutěže bude pražská Slavia s bývalým reprezentačním kapitánem Pavlem Pumprlou. Vršovický celek předčil v květnové baráži Jindřichův Hradec. V lize tak dojde k pražskému derby. "Slavii čeká první rok a bude se v určitých chvílích rozkoukávat. Má ale ambice. Chce hrát evropské poháry, časem Ligu mistrů a vyzvat Nymburk. Letos pro to musí udělat první krok," uvedl Sedlařík.

Třetím rokem po sobě bude v soutěži fungovat systém videorozhodčího Instant Replay (IRS). Pokračuje také takzvaná "Coach challenge", díky níž má trenér možnost nechat si na videu zkontrolovat některou z herních situací. "V minulosti měl trenér možnost vzít si dvě challenge za zápas. Letos je to jedna, ale zase se neruší oddechový čas," řekl Sedlařík. Stejně jako v minulosti může v jednom týmu nastoupit do utkání maximálně pět cizinců.

Během ligové sezony se v listopadu a únoru uskuteční kvalifikační "okna" pro boje o mistrovství světa 2023. Češi narazí 11. listopadu v Pardubicích na Černou Horu a o tři dny později zamíří do Maďarska. Na konci února tým Ronena Ginzburga čeká domácí duel s Francií (23. 2.) a v Černé Hoře (26. 2.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články