Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Diváci jsou pro nás šestým hráčem, snad jich přijde co nejvíc, uvedl před Bulharskem Vyoral

Čeští basketbalisté nastoupí na domácí palubovce proti Bulharsku. Český rozehrávač Tomáš Vyoral doufá, že v neděli přijde domácí reprezentaci podpořit v důležitém utkání kvalifikace mistrovství světa co nejvíce fanoušků. "Moc se těším, bude super hrát před domácím publikem," uvedl Vyoral. Češi potřebují po třech porážkách ze tří zápasů skupiny F uspět a po čtvrteční prohře v Botevgradu 70:79 vyhrát pro nejlepší výchozí pozici před červencovými duely s Bosnou a Hercegovinou a v Litvě o deset a více bodů. Přímý přenos od 18:50 sledujte na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Tomáš Vyoral
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

V Pardubicích hráli Češi naposledy 21. února 2020 kvalifikaci mistrovství Evropy s Dánskem, které porazili 75:71. Na Eurobasket měli jako pořadatel jedné ze základních skupin v Praze postup jistý. Teď v hale, kam může po rozvolnění protikoronavirových opatření zavítat až 4500 fanoušků, je čeká důležitý duel o jedno ze tří postupovým míst ze čtyřčlenné skupiny.

Podle Vyorala by měl český tým zvládnout smazat ztrátu ve skóre. "Myslím si, že se s nimi dá hrát. Bude zapotřebí uhlídat jejich hlavního skórera a tvůrce hry Dee Bosta a podle toho se to bude odvíjet. Doufám, že zmobilizujeme všechny síly a dokážeme je porazit i o víc než deset bodů," řekl. 

Tahoun Bulharska Dee Bost

Naturalizovaný Američan Dee Bost z Galatasaraye Istanbul dotáhl Bulharsko k první výhře ve skupině 24 body, šesti asistencemi a pěti doskoky. Češi se ho budou snažit lépe pokrýt než v Botevgradu. "Určitě je to těžké, je to hráč pomalu euroligové úrovně. Američan, který má výbornou techniku, tvoří celý tým," uvedl Vyoral.

Snažil se o to už ve druhém poločase čtvrtečního souboje. "Některé ty clony jsme šli spodem, což asi nebylo úplně nešťastnější, i když on střílel i dva metry za trojkou a dokázal to proměňovat. Některé střely byly těžké. Ale musíme být s ním v kontaktu a nedávat mu ani centimetr volného prostoru na palubce," konstatoval devětadvacetiletý rodák z německého Weissenfelsu.

Porážka v Bulharsku tým oslabený o řadu opor mrzí, ale Vyoral vyhlíží odvetu. "Sice je tady spousta nových kluků, nicméně to jádro zůstalo pospolu. Myslím, že závěr druhého poločasu nás stál celý zápas. Soupeř nám dokázal odskočit na 14 bodů, nicméně bych hledal pozitiva. Dokázali jsme se do zápasu vrátit, přesto jsme v závěru nedokázali proměnit nějaké střely. A výsledek dopadl, jak dopadl," uvedl stabilní reprezentant, který v roce 2019 nechyběl při cestě za šestým místem na MS v Číně ani loni na olympijských hrách v Tokiu.

"Dokázali jsme si, že s nimi můžeme hrát, i když budeme prohrávat o víc bodů. Je v naší hře důležité, aby nám padaly střely z dálky. Nemáme klasického pivota, nicméně se to snažíme nějak zakrýt naší houževnatostí, každý chodí na doskok. Takže uvidíme, jak to dopadne," dodal Vyoral.

Češi budou mít při hymně modrožluté stužky

Jako vyjádření podpory Ukrajině nastoupí čeští basketbalisté do duelu s Bulharskem při hymně s modrožlutými stužkami. Výtěžek ze vstupného chce basketbalová federace věnovat na pomoc Ukrajině. 

"Nemůžeme vyvěsit vlajku a symboly třetího státu, nicméně jsme se rozhodli k tomu přistoupit po svém. Myslím, že fanoušci pochopí naše stanovisko, že tým má svou hrdost bez ohledu na to, jestli nás za to někdo bude trestat. Jednomyslně jsem se rozhodli," uvedl manažer národního týmu Šob.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články