Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Češky na úvod evropského šampionátu těsně nestačily na Rusky

Smolný vstup do turnaje. České basketbalistky nezvládly první duel mistrovství Evropy a Rusku podlehly 69:73. Porážce nezabránila ani autorka 24 bodů Alena Hanušová. Vítězky táhla pivotka Maria Vadějevová, která si díky 27 bodům a 16 doskokům připsala double double. Přímý přenos utkání Česko – Francie sledujte v pátek od 20:45 na programu ČT2 a webu ctsport.cz.

Utkání Česko – Bělorusko
zdroj: CZ BASKETBALL

Domácí Francie na úvod deklasovala Chorvatsko 105:63. Proti Chorvatkám zakončí český tým základní část v neděli. Vítěz skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále, celky ze druhých a třetích míst půjdou do kvalifikace play-off a pro poslední turnaj skončí.

"Je velká škoda tohoto zápasu, protože jsme byli blízko vítězství. I přesto, že jsme ke konci tahali trošku za kratší konec, tak naše hráčky zabojovaly a podařilo se jim proti dobře hrajícímu soupeři zvrátit vývoj zápasu a vyrovnat. Na závěr rozhodla ta jedna věc, která nás trápila po celý zápas, a to byly útočné doskoky soupeře," řekl Svitek.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky těsně prohrály na ME s Ruskami

"Dal z toho hodně moc bodů a i psychicky nás to ubíjelo, že daly koš po útočném doskoku. Hlavně to je drželo v zápase a tam si vytvořily i svůj náskok. Vadějevová nám dělala velké problémy, i ve hře jedna na jednu jsme ji velmi těžko zastavovaly. Jejich podkošová hra a jejich vysoká úspěšnost v ní asi rozhodly," uvedl Svitek.

První koš českého týmu na šampionátu dala po 21 vteřinách Hanušová, ale další po sérii neúspěšných pokusů Svitkova výběru přidala stejná hráčka až na konci čtvrté minuty, kdy snížila na 4:6. V čase 6:38 poprvé od úvodu vrátila Češkám vedení už druhou proměněnou trojkou Kateřina Elhotová a z celkově sedmibodové šňůry byl náskok 14:9.

Rusky ale do konce první čtvrtiny otočily stav na 16:14, jejich šňůru zastavila ziskem a košem na startu druhé desetiminutovky Tereza Vyoralová. Osmibodová série pak poslala český tým do vedení 29:21, Rusky ale stejným způsobem srovnaly krok.

Třináctibodovou šňůru, kterou načaly trojkami Anastasija Šilovová a Marina Goldyrovová, převedly Rusky na přelomu prvního a druhého poločasu a měly náskok 42:33. Zatímco na české straně klíčová pivotka Julia Reisingerová, která se potýká s nataženým tříslem, měla v utkání bilanci jen tří asistencí, žádného bodu a doskoku, Vadějevová poslala Rusko už do jedenáctibodového náskoku.

Rusky povolily českému týmu na chvíli stáhnout ztrátu na šest bodů, ale dlouho si držely bezpečný odstup. V 35. minutě se navíc vyfaulovala Elhotová a český tým přišel o autorku čtyř ze svých osmi trojek v utkání.

"Určitě nám Kateřina chyběla a hlavně v závěru bylo vidět, že by se nám hodila její ruka tam z toho rohu, kde jsme stříleli," komentoval Svitek technickou chybu Elhotové za protesty, po které s pátou osobní chybou dohrála.

"Co k tomu říct? Byly tam určité věci, ale ani jí nevyčítám, že se tam trošku rozčilovala, protože už tam z mého úhlu pohledu bylo několik chyb ze strany rozhodčích, které na nás nezapískaly při střelbě a další fauly na nás. Bylo to vyústění toho. Ale jdeme dál, musíme se zase zkoncentrovat, potřebujeme i ji, je to naše důležitá hráčka," prohlásil kouč.

Díky šňůře 12:0 Češky 36 sekund před koncem vyrovnaly na 69:69, ale v čase 39:49 rozhodl koš Niny Glontiové. O tři vteřiny později minula trojkový pokus Veronika Voráčková a Vadějevová dvěma šestkami pojistila výhru.

"Ukázali jsme si, co budeme hrát a odkud budeme pomáhat. Pomáhaly tam z toho rohu, míč jsme tam dopravili a Veronika Voráčková se tak rozhodla. Možná to chtělo udělat ještě střeleckou fintu a získat faul a šli bychom do prodloužení. Nemluvili jsme o tom, že jdeme dát trojku a vyhrajeme hop nebo trop. Chtěli jsme dát koš," popsal Svitek taktiku v závěru.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Štrasburku:

ČR - Rusko 69:73 (14:16, 33:38, 51:60)

Nejvíce bodů: Hanušová 24, Kateřina Elhotová 15, Hejdová, Vyoralová oba 8 - Vadějevová 27, Goldyrevová 11, Musinová 8. Fauly: 17:20. Trestné hody: 12/11 - 12/9. Trojky: 8:6. Doskoky: 35:45.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články