Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

BLOG: Kam kráčíš, český basketbale?

Basketbaloví reprezentanti ČR obsadili na mistrovství Evropy 17.–20. místo. Hlavní trenér vidí pozitiva, Tomáš Satoranský a fanoušci otevřeně mluví o tom, co se jim nelíbilo. Jaká jsou fakta?

Zklamaní čeští basketbalisté
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Ronen Ginsburg věří, že i přes neúspěch je zkušenost z EuroBasketu 2017 pro mladý český tým přínosem do budoucna. Mladý? Věkový průměr českého týmu je 27,2 roku, je v něm 22tiletý Peterka a dva hráči, kterým je 24 let. Jedenáct družstev bylo v průměru mladších, nejmladší Němci (Ø 24,6 roku) byli druzí ve skupině B se šesti hráči (!) v rozmezí 1924 let. Druzí nejmladší Slovinci (25,3) rovněž s polovinou týmu do 24 let vyhráli bez porážky skupinu A.   

Trenér, který zřejmě chce vést tým v podzimní kvalifikaci MS 2019 argumentuje tím, že zmínění mladí reprezentanti byli "hozeni do vody" a že…"musíte chápat, že hráči, kteří hrají na této úrovni, ztratí občas sebedůvěru, a to má vliv i na útok. "…dělali maximum, na co měli". Peterka a Kříž hrají několik sezon v Nymburku, který Ronen Ginsburg trénuje. V poslední sezoně hráli v lize Peterka 13 a Kříž 16 minut na zápas, v Champions League to bylo 7, resp. 16 minut.   

Na téma sebedůvěry, charakteru a bojovnosti má úplně jiný názor lídr, srdcař a největší dříč týmu Tomáš Satoranský, který po zápase s Černou Horou řekl: "Vy nepotřebujete sebedůvěru k tomu, abyste bojovali… Proti Maďarsku to byl pro nás nejdůležitější zápas a my jsme ho nezvládli. A dneska to bylo ještě horší. Nebyli jsme dobří, neukázali jsme žádný charakter… Jsem obrovsky zklamaný z toho, jak jsme poslední dva zápasy hráli."

I když fanoušci nejsou spokojení, je třeba si připomínat, že ke sportu porážky patří stejně jako vítězství. Také generační výměna může někdy ovlivnit výkonnostní propad. Jenže tohle horké léto přineslo pro český basketbal pořádně studenou sprchu. Ženy ČR na domácím mistrovství Evropy skončily za 48 hodin na 13. místě, nejhorším výsledkem v historii. V mládežnických kategoriích mužů a žen jsou 4 ze šesti českých reprezentací v B divizi ME, tedy ve druhé dvacítce týmů Evropy. A to už je opravdu varující.

Od listopadu čeká muže kvalifikace na MS 2019 a žena kvalifikace na ME 2019, nominace 24 hráček musí být oznámena do 29. září a mužů do 12. října. Trenéři obou výběrů budou zřejmě oznámeni na zasedání Výboru ČBF 18. 9. Jak je vidět, (staro?) noví trenéři to nebudou mít snadné už od začátku, času na věcnou diskuzi není mnoho. V sázce jsou současně budoucnost i tradice. Nezapomeňme, že Československo je stále s 27 medailemi mužů a žen z evropských šampionátů druhou nejúspěšnější basketbalovou zemí. Byl by hřích se nesnažit na tyto skvělé výsledky navázat.

Zpátky na začátek. Poslední utkání s Chorvatskem bude zároveň posledním reprezentačním utkáním kapitána Jiřího Welsche. Neodmítl reprezentaci, i když se ženou očekávají v nejbližších dnech narození druhého potomka, přijel a snažil se být oporou mladším spoluhráčům. Po většinu své kariéry odevzdával reprezentaci léto co léto, přidával si tréninky navíc s osobním koučem. Pokud se objeví další podobní Welschové, nemusí to být s budoucností českého basketbalu tak špatné. Nepůjde to ovšem bez jedné podmínky, kterou v roce 1849 v Národních listech vyřkl Karel Havlíček Borovský: "Jen z ruky pilné naděje kvitne!"     

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články