Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi podlehli Černé Hoře a postupový sen se rozplynul

Kluž (Rumunsko) - Čeští basketbalisté prohráli klíčový zápas na mistrovství Evropy s Černou Horou 75:88. Jejich naděje na postup ze skupiny definitivně pohřbila výhra Maďarska nad Rumunskem 80:71. Maďaři mají jistý postup do play-off, zatímco Češi obsadí nepostupové páté místo ve skupině C v Kluži. Nic na tom nemůže změnit ani poslední utkání národního týmu s Chorvatskem.

Česko - Černá Hora
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Čeští basketbalisté přitom měli ještě před tímto zápasem vše ve vlastních rukou. Jakákoli výhra by je posunula dál.

Černohorci ovšem od začátku potvrzovali roli favorita a nedali svěřencům trenéra Ronena Ginzburga šanci. Češi zaostávali v obraně - ve hře jeden na jednoho, ale i v úspěšnosti útoku a dalších herních parametrech.

"Otázka postupu už nezáleží na nás. Pokud nám pomohou, tak jim budeme muset poděkovat. Ale moc tomu nevěřím. Více jsem věřil tomu, že si to uhrajeme sami. Teď už je to v rukou někoho jiného," řekl trenér Ginzburg. 

Problémy v obraně

Český tým měl od začátku problémy se silnými pivoty soupeře v čele s hvězdou NBA Nikolou Vučevičem, který nasbíral 17 bodů a 14 doskoků. Když se snažili vypomoci si zdvojením, soupeř to trestal trojkou z volného prostoru. Celkem proměnil 16 trojek, což je jen o jednu méně, než je rekord letošního šampionátu. 

"Začali jsme zápas lépe než proti Maďarsku, ale stále to bylo málo na takového soupeře. Jsou tu hráči, kteří nikdy nebyli na takové akci, tohle však nebylo o kvalitě, ale o bojovnosti a charakteru. Chyběl nám velký pivot, což nám ztěžovalo život v obraně," hodnotil Ginzburg. "Snažili jsme se s tím něco udělat, ale když jsme vypomáhali na jejich pivoty, tak nás zas trestali střelami z dálky. Mrzí mě, že tým nebojoval tak, jak by měl," dodal. 

Duel se zlomil v závěru druhé čtvrtiny, kdy Černá Hora odskočila na rozdíl 17 bodů a Češi už neměli odpověď. V úvodu druhé půle sice dali tři trojky, ale soupeř na to odpovídal stejnou zbraní. Soupeř pak vedl až o 25 bodů a o vítězi bylo definitivně jasno. Češi neměli energii ani sebevědomí na to, aby porážku odvrátili.

Češi k udržení postupových nadějí potřebovali, aby Rumunsko nad Maďarskem vyhrálo. Pokud by zvítězilo o více než deset bodů, byl by postup svěřenců trenéra Ronena Ginzburga velmi blízko. Pokud by šlo o nižší výhru, museli by čeští basketbalisté porazit Chorvaty. Výhra Maďarů však jakékoli naděje českého výběru utnula.

Bez správného charakteru

"Jsem hodně zklamaný z našeho výkonu v posledních dvou zápasech. Neukázali jsme správný charakter. A je těžké přijmout, když na tomto jevišti neukážete to nejlepší. Včera jsme měli mítink a řekli jsme si, že je to zápas o bytí a nebytí a že musíme bojovat. No a nakonec jsme bojovali jen posledních pět minut. Jsem opravdu hodně zklamaný," prohlásil lídr týmu Tomáš Satoranský, který zápas zakončil s 13 body a 11 asistencemi, což je třetí nejvyšší počet asistencí v zápase v dosavadním průběhu turnaje. 

ČR - Černá Hora 75:88 (17:24, 34:49, 55:78)

Nejvíce bodů: Auda 14, Satoranský 13, Palyza, Bohačík a Peterka po 11 - Vučevič a Ivanovič po 17, Pavličevič 13, Sehovič 12. Fauly: 18:23. Trestné hody: 18/15 - 11/6. Trojky: 8:16. Doskoky: 39:37.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články