Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky zakončily přípravu na ME výhrou nad Slovenskem

Naladěny výhrou nad Slovenskem v posledním přípravném zápase půjdou do evropského šampionátu české basketbalistky. V Praze porazily tradiční soupeřky 74:58 a šestnácti body k tomu pomohla nejlepší střelkyně utkání Renáta Březinová. Deset bodů si připsala Veronika Voráčková, která po zranění nastoupila ve finální přípravě poprvé.

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka vyhrály na Královce nad Slovenskem i ve čtvrtek (77:49) a vylepšily si celkem bilanci na čtyři vítězství ze šesti testů.

Křídelnice Voráčková se zařadila do sestavy poprvé po potížích s poraněným chodidlem. Stejně jako ve čtvrtek naopak chyběla Alena Hanušová, kterou trápí kotník.

Český tým opět začal dobře, vedl po dvou trojkách Březinové 11:4 a díky dobré obraně to po koši Gabriely Andělové bylo v závěru první čtvrtiny poprvé i o deset bodů. V útočně první čtvrtině nakonec padlo 55 bodů.

Slovenky odpověděly zónovou obranou včetně presinku po celém hřišti, na kterou domácí hráčky hledaly recept, a dvanáctibodový náskok z úvodu druhé čtvrtiny se rychle smrskl na polovinu. V důležitých chvílích se ale prosadily Březinová s Kateřinou Elhotovou z dálky a Češky dál držely těsné vedení.

Klíčový pro vývoj zápasu byl závěr třetí čtvrtiny, kdy český tým unikl na rozdíl 12 bodů. V poslední čtvrtině se už na obou stranách hodně střídalo, Češky dokonce skoro šest minut nedaly koš ze hry, ale ani to nestačilo Slovenkám ke zdramatizování závěru.

Svitek o víkendu uzavře nominaci a ze současné čtrnáctky se s týmem v pondělí do Štrasburku nevydají dvě hráčky. První duel v základní skupině na šampionátu sehrají Češky ve čtvrtek proti Rusku, o den později nastoupí proti domácí Francii a v neděli proti Chorvatsku.

V přípravě sehrál Svitkův tým už dva duely se Švédskem (50:62 a 79:61) a dva s Běloruskem (71:59 a 57:54).

Přípravné utkání basketbalistek v Praze:

Česko - Slovensko 74:58 (31:24, 44:36, 64:46)
Nejvíce bodů: Březinová 16, Voráčková 10, Kateřina Elhotová a Hamzová po 9 - Praženicová 13, Remenárová 11, Feketeová 8. Fauly: 18:19. Trestné hody: 8/7 - 18/12. Trojky: 9:6. Doskoky: 33:39.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články