Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisté získali postupem na Euro respekt i sebevědomí

Praha - Čeští basketbalisté odvedli v kvalifikaci o Euro dobrou práci. Po návratu ze závěrečného prohraného utkání proti Turecku (58:81) cítí radost z povedených výkonů v celé kvalifikaci. Hráči i trenér Pavel Budínský věří, že se mladý tým má ještě kam posouvat a že příští rok nebude na šampionátu ve Slovinsku jen do počtu.

"Těžko předpokládat rok dopředu, jaké budou naše ambice. Bude záležet i na losu, koho dostaneme do skupiny. Vycházím ale z pocitu, jaký jsem z týmu měl. Když jsme před týdnem měli jistotu postupu, tak tam byla radost, ale ne euforie, jaká se dá po postupu čekat. Sám jsem si říkal proč a došel jsem k závěru, že je to vnitřní vědomí týmu, že má na víc a že postup je jen začátek cesty. Že nepojedeme jen v roli outsidera, ale že se tam chceme prosadit," prohlásil nejzkušenější člen týmu Jiří Welsch, který spolu s Lubošem Bartoněm jako jediný zažil předchozí dvě české účasti na mistrovství Evropy 1999 a 2007.

Podobně to vidí i Bartoň. "Poprvé jsme se sešli nejlepší hráči najednou. Během krátké doby jsme se museli dát dohromady a udělat výsledek. To se povedlo a máme na čem stavět. Bylo vidět, že jsme se zlepšovali, a pokud zůstane tým pohromadě v podobné síle, tak můžeme udělat nějaký zajímavý výsledek," míní Bartoň. "Teď už jen záleží na losu," dodal.

Satoranský: O mistrovství nechci přijít

Za rok sice bude basketbalista Tomáš Satoranský bojovat o místo v týmu Washingtonu v NBA, přesto chce udělat vše pro to, aby mohl s národním týmem ve Slovinsku být. Postup považuje za jeden ze dvou největších úspěchů kariéry, věří však, že reprezentace má před sebou ještě zářivější budoucnost.

Dvacetiletý rozehrávač Sevilly byl v červnu draftován do NBA, Washington ho však ještě nechá rok sbírat zkušenosti v Evropě. Příští rok ho pak pozve, aby bojoval o místo v týmu. Satoranský doufá, že se mu boj o splnění snu v podobě NBA podaří skloubit s reprezentací. "Nechci ani myslet na to, že bych o mistrovství Evropy mohl přijít. Teď vůbec netuším, co bude za rok. Každopádně udělám vše pro to, abych tam byl," slíbil Satoranský při dnešním setkání s novináři po konci kvalifikace.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce basketbalistů po postupové kvalifikaci na Euro ve Slovinsku

Věří, že se neocitne v podobné situaci jako letos Jan Veselý, který na doporučení právě Washingtonu vynechal kvalifikaci a v zámoří se připravoval na novou sezonu NBA. "Honzu určitě hodně mrzelo, že s námi nemohl být. Zvlášť když viděl, kolik práce jsme udělali a vybojovali postup. Tak alespoň teď může slíznout tu smetánku a jet s námi za rok na mistrovství," řekl Satoranský.

Losování základních skupin se uskuteční 18. listopadu a Češi zatím nemají vytipované soupeře, na které by chtěli narazit. "Z prvního a druhého koše tam budou ty nejlepší evropské týmy, takže tam si člověk těžko někoho vybere. Osobně bych se ale raději vyhnul Španělsku, které je po Američanech nejlepším týmem světa. Sice by to pro mě bylo prestižní, ale raději bych s nimi nehrál," řekl Satoranský.

Trenér reprezentace Pavel Budínský:

Trenér Budínský bere jako velký úspěch už sám postup, i on ale má dojem, že současná reprezentace má na to, aby dosáhla ještě lepších výsledků. "Teď už se hráči a realizační tým znají, a pokud se podaří mít delší čas na sehrání, tak můžeme být ještě silnější. Zvláště pokud se k nám připojí i hráči, kteří nyní z různých důvodů chyběli," dodal.

Zatím nechce hodnotit, jaké bude mít tým na mistrovství Evropy ambice. "Je hodně faktorů, které to mohou ovlivnit. Chceme tam jet především hrát basketbal, který se bude líbit. Snad to bude stačit na to, abychom tam nebyli jen do počtu," prohlásil Budínský.

Že se líbivý basketbal dařilo hrát už nyní, poznal z pozitivních ohlasů veřejnosti. "Měl jsem z toho pocit, že jsme českému basketbalu vrátili respekt. Dříve s námi v přípravě moc týmů hrát nechtělo. Teď to bude určitě lepší," věří reprezentační kouč.

Hodně si cení zejména uznání od trenéra Turků Bogdana Tanjeviče. "Když jsme se spolu potkali před prvním zápasem, tak jsme si jen kolegiálně podali ruku. No a teď před odvetou za mnou sám přišel a gratuloval mi k tomu, co jsme dokázali a že nás rád uvidí na mistrovství. To byla pro mě taková odměna, že trenér vicemistrů světa nám sám od sebe složí takovou poklonu a respektuje nás," řekl Budínský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články