Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Budínský: Snad je postup startem něčeho pozitivního

Chomutov - Reprezentační kouč Pavel Budínský věří, že vybojovaná účast na mistrovství Evropy ve Slovinsku v příštím roce a návrat mezi elitu po šesti letech bude mít pozitivní dopad na český basketbal. Jistotu postupu již před koncem kvalifikace považuje za obrovský úspěch, zvláště poté, co od poslední účasti na ME český mužský basketbal na reprezentační úrovni strádal.

Pavel Budínský
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Jan Škvára

"Strašně rád bych věřil tomu, že je to začátek něčeho pozitivního. Že to třeba bude pro hráče motivace na sobě pracovat a neodmítat z různých důvodů pozvánky do reprezentace," řekl Budínský po vítězství nad Portugalskem (90:71), které přineslo definitivu postupu.

Budínský byl jako asistent při poslední účasti na ME 2007 a trochu se obává, aby se současná euforie z postupu neproměnila podobně jako před šesti lety v negativitu. "Tehdy po šampionátu byla na tým trochu zbytečná kritika. Zapomnělo se, že se na šampionát nepostupuje pravidelně a nikdo nebyl schopen dát Zdeňku Hummelovi trochu respektu. No a pak se spadlo na šest let do úplného bahna. Nám se může stát úplně to samé. Je třeba to začít brát tak, že nejsme země, která by se pravidelně účastnila těchto velkých akcí. Všichni by se měli sjednotit a snažit se z toho vyvodit něco pozitivního," prohlásil Budínský.

Pavel Budínský: "Když se podíváte na stav českého mužského basketbalu a na to, že jsme byli v jedné z nejtěžších skupin a že jsme měli problém se skládáním mužstva, musím říct, že mít jistotu postupu před koncem kvalifikace, považuji za obrovský úspěch."

Vnitřně ho hřeje vědomí, jak se za tři roky povedlo tým změnit. "Před třemi lety jsem tým převzal v situaci, kdy byl v divizi B a kdy jsem se hlásil o funkci jen já a Slobodan Nikolič. Nebyl o to zájem. Po třech letech jsme mezi smetánkou Evropy. To je obrovský úspěch, za který patří dík realizačnímu týmu, který odvádí skvělou práci, fanouškům a hlavně klukům," uvedl trenér. "Když jsem o tom tehdy diskutoval s manželkou, tak jsem si říkal, kdy v mém mladém věku dostanu takovou šanci u reprezentace, než když o to nikdo moc nestojí. První dva roky nebyly ideální, ale mám výzvy rád a nakonec se to vyplatilo," dodal.

Těší ho také fakt, že postup je zasloužený a ne po náhodných výsledcích. "Už v přípravě jsme naznačovali kvalitu. Ale že máme i s přípravou bilanci 11:2, si určitě zaslouží kredit, zvláště když jsme tým sestavovali za pochodu. I ty dvě porážky s Itálií neberu jako katastrofu, protože Itálie je letos hodně silná a my s ní odehráli vyrovnané partie. Potřebovali bychom více takových zápasů, aby nás to prověřilo a naučili jsme se hrát s takto silnými soupeři," řekl Budínský.

Postup se zatím příliš slavit nebude. "Zakazovat to hráčům nebudu, kluci ale asi stejně raději využijí volno k tomu, aby byli s rodinami," uvedl trenér, jenž dal hráčům až do neděle volno, než v pondělí zamíří na závěrečné utkání do Turecka. "Kluky hlídat nemusím, protože jsou to profesionálové a vědí, že v tom posledním utkání budeme bojovat o druhé místo v hale pro 12 tisíc diváků. Já osobně to druhé místo chci, protože by to bylo hodně prestižní, a kluci určitě také. Proto si na společné oslavy najdeme čas až po tom zápase," dodal. Českému týmu stačí k udržení druhé pozice prohrát s vicemistry světa o méně než 18 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články