Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Basketbalisté s postupem na MS v kapse vyzvou Francii. Chceme pořád vyhrávat, říkají

Překvapivé rozložení sil. Čeští basketbalisté už jsou v klidu, Francie se musí ještě o mistrovství světa porvat. Svěřencům Ronena Ginzburga zbývá ještě v kvalifikaci odehrát čtyři utkání. V Pardubicích vyzvou favorita skupiny K Francii a i v oslabené sestavě bez největších hvězd se chtějí pokusit vyhrát. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT2 a webu ctsport.cz od 17:50. 

Ondřej Balvín
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"My chceme vyhrát každý zápas. I když je to proti Francii, která má hodně vysoké a silné hráče a patří ke špičce v Evropě. Nevím, jestli se nám to povede, ale chceme zápas odehrát nejlépe, jak umíme, a potěšit naše fanoušky," řekl trenér Ginzburg.

"Chceme ještě čtyři výhry. Jinak k těm zápasům ani přistoupit nemůžeme. Postup je sice v kapse, což je příjemné, ale chceme udržet tým nahoře. Když se to nepovede výsledky, tak alespoň výkony. Tohle jsou kvalitní zápasy, které nás mohou připravit na šampionát," přidal kapitán Pavel Pumprla.

Že se dá Francie porazit, ukázali Bulhaři, kteří v září senzačně doma vyhráli 74:68. Lídr skupiny kvůli tomu stále nemá jistý postup na šampionát. "My už na turnaji jsme, oni ne. Takže oni jsou ti, kdo potřebují vyhrát a budou pod tlakem," uvedl Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistům chybějí Auda i Schilb, povolán byl Kohout

Stejně jako Češi, kterým chybějí Tomáš Satoranský, Jan Veselý a Ondřej Balvín, ani Francouzi nemohou využít hvězdy z NBA a Euroligy, jako jsou Nicolas Batum, Tony Parker, Nando De Colo, Evan Fournier či Rudy Gobert. Boris Diaw zase ukončil kariéru.

Do Pardubic dorazil výběr francouzské ligy doplněný o tři hráče ze soutěží ve Španělsku a Itálii. Klíčovou postavou aktuálního týmu je rozehrávač Andrew Albicy z Andorry, který byl v roce 2010 zvolen nejužitečnějším hráčem mistrovství Evropy do 20 let.

"Mají dobré rozehrávače. Albicy a Lacombe kontrolují hru," upozornil Ginzburg. "Není to ten nejkvalitnější francouzský tým, ale i tak je to silný soupeř. Rozehrávač Albicy předvádí moc pěkný basketbal jak v klubu, tak za národní tým," doplnil jeho asistent Jan Pospíšil.

Společně s dalším asistentem Petrem Czudkem budou ale muset vyřešit zejména to, jak bude český tým bez Veselého, Balvína i Patrika Audy čelit vysokým a silným francouzským pivotům, jako je zkušený kapitán Alain Koffi nebo do NBA draftovaný Mathias Lessort.

"Především pod košem budou mít výhodu. Bude na nás, jak si s tím takticky a technicky poradíme," uvedl Pospíšil. "Musíme najít řešení na jejich výšku. Mají velké a atletické hráče. Je to první takto atletický tým, kterému budeme ve skupině čelit," dodal Ginzburg.

Pro něj je dobrou zprávou, že oproti předpokladům bude moci využít nymburského rozehrávače Tomáše Vyorala, který stihl vyléčit poraněný kotník. Do konečné nominace se tak nevešel jiný rozehrávač Ondřej Sehnal z USK Praha.

"Tomáš se poměrně rychle dostal zpět. Už trénoval naplno a v kontaktu a řekl, že je připraven a může nastoupit," uvedl Czudek. "Je to pro nás pozitivní zpráva. Tomáš je zkušený, absolvoval všechny dosavadní kvalifikační zápasy. Je důležité, aby na rozehrávce ta zkušenost byla. Jsme rádi, že se Tomáš dal tak rychle do kupy, i když to nikdo moc nečekal," dodal Czudek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články