Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Basketbalisté i basketbalistky už znají soupeře v kvalifikaci ME

Los tomu tak chtěl. České basketbalistky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2021 utkají s Itálií, Rumunskem a Dánskem. Muži, kteří mají díky pořadatelství místo jisté, narazí na Litvu, Belgii a jednoho z trojice Albánie, Bělorusko, Dánsko.

České basketbalistky odstartují kvalifikaci už v listopadu a budou usilovat o postup na čtrnáctý evropský šampionát za sebou. Na mistrovství, kde letos v létě po nadějném vstupu do turnaje nakonec vypadly už v základní skupině, chyběly pouze v roce 1993.

Itálie na nedávném Euru obsadila deváté místo, zatímco Rumunsko si z posledních pěti šampionátů zahrálo na ME pouze v roce 2015, kdy turnaj pořádalo a skončilo na předposlední 19. příčce. Dánsko je nováčkem kvalifikace, protože ženskou reprezentaci obnovilo teprve v roce 2018 a do bojů o šampionát se přihlásilo až díky finanční sbírce.

Pozor na Rumunky

"Budeme si muset dát pozor na Rumunky, především na jejich domácím hřišti. Hlavně ve chvíli, kdy hrajeme ve čtyřčlenné skupině a každý bod rozdílu se počítá. Nesmíme ale podcenit ani Dánky. Já už takovou zkušenost mám s maďarskou reprezentací na Islandu," řekl Svitek.

Na šampionát projdou vítězové devíti skupin plus pět nejlepších celků z druhých míst. Vzhledem k nevyrovnanému počtu soupeřů se však týmům z šesti čtyřčlenných skupin nebudou do tabulky celků na druhých místech počítat výsledky s nejhorším soupeřem ve skupině. Kvalifikace se zúčastní 33 týmů a odstartuje v listopadu.

"Jsem radši, že hrajeme ve čtyřčlenné skupině. Je dobré hrát zápasy a držet si zápasový rytmus, kdy v každém okně odehrajeme dvě kvalifikační utkání," uvedl Svitek. "Důležité bude zkusit vyhrát domácí zápas s Itálií. Italky jsou silným soupeřem, ale při složení košů to mohlo být pro nás ještě těžší," dodal.

Solidní los "přátelské" kvalifikace

Čeští basketbalisté, které v září čeká premiérová účast na mistrovství světa, vstoupí do kvalifikace až příští rok únoru. Favoritem jejich skupiny budou Evropští vicemistři z let 2013 a 2017 z Litvy. Belgie skončila na Euru před dvěma lety na 19. místě těsně nad český týmem. O jejich posledním soupeři rozhodne předkvalifikace, která je na programu v srpnu.

"Je to solidní los. Litva je hodně dobrý tým. Belgie určitě půjde do kvalifikace s očekáváním postupu a na třetího soupeře si ještě musíme počkat," řekl trenér Ronen Ginzburg. "Protože ale do kvalifikace půjdeme jako pořadatelé s jistou účastí, je to pro nás dobrá příležitost, jak tým připravit na mistrovství Evropy," dodal.

Ze skupin bez pořadatelských zemí postoupí na mistrovství tři celky, ze skupin s pořadatelskou zemí projdou na Euro dva týmy.

Los kvalifikací na basketbalové ME v roce 2021

Muži:

Skupina A: Španělsko, Polsko, Izrael, vítěz předkvalifikace (SR/Kypr/Rumunsko)

Skupina B: Rusko, Itálie, Severní Makedonie, Estonsko.

Skupina C: Litva, ČR, Belgie, vítěz předkvalifikace (Albánie/Bělorusko/Dánsko)

Skupina D: Chorvatsko, Turecko, Nizozemsko, Švédsko.

Skupina E: Srbsko, Finsko, Gruzie, vítěz předkvalifikace (Portugalsko/Švýcarsko/Island)

Skupina F: Slovinsko, Ukrajina, Maďarsko, Rakousko.

Skupina G: Francie, Německo, Černá Hora, vítěz předkvalifikace (Lucembursko/Kosovo/Velká Británie)

Skupina H: Řecko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko.

Ženy:

Skupina A: Slovinsko, Řecko, Island, Bulharsko.

Skupina B: Švédsko, Černá Hora, Izrael.

Skupina C: Rusko, Bosna a Hercegovina, Švýcarsko, Estonsko.

Skupina D: Itálie, ČR, Rumunsko, Dánsko.

Skupina E: Srbsko, Turecko, Litva, Albánie.

Skupina F: Velká Británie, Bělorusko, Polsko.

Skupina G: Belgie, Ukrajina, Portugalsko, Finsko.

Skupina H: Maďarsko, Slovensko, Nizozemsko.

Skupina I: Lotyšsko, Chorvatsko, Německo, Severní Makedonie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články