Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bartoň se sžívá s rolí hlavního trenéra, kromě Barcelony už cepuje i české talenty

Další významný krok v trenérské kariéře má za sebou bývalý kapitán národního týmu Luboš Bartoň. Po pozicích asistenta u basketbalové reprezentace i v Barceloně, kde kromě juniorky pomáhal chvíli také u A-mužstva, si poprvé vyzkouší funkci hlavního kouče u českého výběru do 18 let. Na starosti bude mít výchovu největších tuzemských talentů včetně toho asi největšího - Víta Krejčího.

Luboš Bartoň na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Mít pod sebou talenty, jako jsou Vít Krejčí a Luboš Kovář, je velká zodpovědnost, ale také výhoda, protože stupeň kvality s nimi stoupá. Je to hlavně o tom stanovit jim laťku, kam se mají posouvat, aby ze sebe dokázali dostat maximum," řekl Bartoň.

Vzhledem k faktu, že kromě reprezentace působí u mládeže Barcelony, kde sám hrával, má Krejčího v nedaleké Zaragoze jako na dlani. Už delší dobu s ním navíc individuálně spolupracuje. "Viděl jsem snad osmdesát procent jeho zápasů. Když hraje blízko Barcelony, jezdím se na něj dívat osobně. Dávám mu své rozbory, co má zlepšit a co po něm budu chtít v letní přípravě," pokračoval Bartoň.

S ostatními hráči se však potřebuje seznámit. Proto svolal na Velikonoce přípravný kemp do Nymburka. "Jedním z cílů tohoto soustředění je, abych poznal kluky, které nemám během sezony možnost vidět. Otestuji si jejich schopnosti a reakci na moje pokyny. Jsem zatím hrozně spokojený. Kluci nás respektují, disciplína je na jedničku a můžeme se soustředit jen na basket," ocenil vítěz Euroligy z roku 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
Bartoň povolal národní tým basketbalistů do 18 let na přípravný kemp

Trenérskou premiéru mu usnadňuje spolupráce s Petrem Tremlem, jenž mu dělá asistenta. "Moje chyba by byla, kdybych se to snažil táhnout sám. Musím zapojit do práce celý realizační tým. To je pro mě trochu nové," připustil Bartoň rozdíl oproti roli asistenta.

Tu kromě reprezentace a juniorky Barcelony chvíli plnil na začátku února také u A-mužstva Barcelony, kde pod dočasným trenérem Alfredem Julbem stihl odkoučovat jeden euroligový zápas s Maccabi Tel Aviv, než vedení angažovalo Svetislava Pešiče.

"Byla to skvělá zkušenost, i když hodně krátká. Moje úkoly byly povzbudit hráče, aby plnili pokyny nového trenéra, hráli uvolněně, agresivně a to co umí, v čem jsou nejsilnější. Byl jsem s klukama předtím už měsíc, proti některým jsem ještě hrával, takže je dobře znám a mohl jsem jim dávat rady. Také jsem dělal rozbor soupeře, což mi usnadnila slutečnost, že ve svém volném čase koukám na drtivou většinu zápasů Euroligy a Maccabi jsem viděl snad desetkrát," líčil Bartoň.

Když se dozvěděl, že se opět přesune k juniorce, cítil mimo jiné i úlevu. "Měl jsem asi sedm týdnů, kdy jsem si nemohl vůbec odpočinout a jen jsem pendloval mezi basketem a rodinou. Jsem zvyklý jet jako mašina, ale musel jsem pendlovat mezi třemi týmy. I na mě to bylo hodně. Takže jsem si na jednu stranu oddychl," připustil. "Ale na druhou stranu bych tam samozřejmě rád zůstal. Uvidíme, co se bude dít v létě," dodal.

S uvolněním k reprezentaci během sezony mu v Barceloně problémy nedělali. "Jsou pyšní, že mají reprezentačního trenéra. Samozřejmě, kdybych zůstal u prvního týmu, tak by tento kemp musel odtrénovat Petr Treml. Takže i tohle je pozitivum faktu, že jsem u prvního týmu nezůstal a teď tu mohu být," prohlásil jeden z nejlepších hráčů české historie.

Luboš Bartoň (vpravo) na tréninku Barcelony
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Do národního výběru chce přinést zejména rychlost. "Problém českého sportu je, že domácí ligy se hrají v jiném tempu, než jaké přináší mezinárodní scéna. Když pak na ně skočí někdo, kdo je zvyklý hrát v jiném tempu, tak je problém. A to nemluvím jen o basketbalu," uvedl.

"Proto bych rád náš basketbal zrychlil. Nechci, abychom hráli zběsile, ale aby se naše mentalita zrychlila. I já hrával v jiné rychlosti, než se hraje teď. Troufnu si říct, že i v 37 letech bych mohl stále hrát a možná i dominovat, ale v basketbalu z roku 1998 a ne z roku 2018. Hra se opravdu hrozně zrychlila," uzavřel Bartoň, který kariéru zakončil v říjnu 2016.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články