Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Balvín si angažmá v Prometeji chválí. Válku ale řešíme denně, říká

Změnil styl, zhubl a nakonec se na hřišti chytil. Ondřej Balvín si po přestupu z Japonska nějaký čas zvykal na styl ukrajinského Prometeje, kde hraje pod jemu dobře známým trenérem Ronenem Ginzburgem. Klub z města Kamjanske se po ruské agresi na Ukrajině usídlil v Rize. Dění na Ukrajině je každodenním tématem Balvínových spoluhráčů, kteří mají v napadené zemi rodiny.

Ondřej Balvín a Martin Kříž
zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

"Sundával jsem osm až deset kilo. Teď jsem se vrátil skoro na stejnou váhu, jakou jsem měl ve Španělsku, mám kolem 120. S naším kondičákem jsem pracoval i na explozivitě a dalších věcech, které byly pro systém, který hrajeme s Nenem (Ginzbugem), potřeba. Musel jsem víc zatletičnět. V Japonsku byl jiný styl basketu, měl jsem o dost víc situací jedna na jedna v dolním postavení. Jsou tam hráči, kteří jsou, neříkám fyzicky, ale váhově větší," řekl Balvín.

Na potřebnou váhu se dostal celkem snadno, i když musel upravit jídelníček. "Kdo nemá rád jídlo, že ano... Spíš mám problémy jako noční mlsání, to každý z nás zná. Ale u mě je to mlsání dvojnásobné, protože jsem trošku větší. Mám rád sladké, takže jsem vysadil nějaké, ale nahradil jsem to proteiny," podotkl 217 centimetrů vysoký pivot.

Ginzburgův celek suverénně vládne lotyšsko-estonské lize a vede i skupinu A v EuroCupu. "V lotyšsko-estonské lize jsme věděli, že bychom měli být v uvozovkách to, co dřív býval Nymburk. A EuroCup plníme nad očekávání, sami jsme z toho trochu překvapení, protože je to naše první sezona, máme spoustu hráčů, kteří v Evropě nejsou tolik známí. Za výsledky dost stojí naše týmová chemie," pochvaloval si Balvín.

I se svou rolí a výkony je spokojený. "První dva měsíce jsem se trochu hledal a dostával jsem se do lepší formy právě proto, že pod Nenem je styl hodně běhavý. Pracoval jsem na tom intenzivně a v prosinci mi začal dávat víc šancí v EuroCupu, kde jsem se chytil, takže od začátku prosince absolutní spokojenost," prohlásil.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jsem proti Rusům na olympiádě, říká

Podle Balvína je znát, že má Prometej sympatie fanoušků. "Ale není to tak, že bychom měli extrémně viditelnou a hlasitou podporu. Lidé samozřejmě chápou, jaká je situace. Pro mě je to jiné, protože nejsem z Ukrajiny, ale moji spoluhráči dostávají podporu," podotkl.

Ruská válečná agrese je pro hráče v týmu každodenním tématem. "Spoluhráči tam mají manželky, přítelkyně, děti, ale třeba maminku a tatínka tam nikdo nemá. Je to věc, která se řeší denně. Ukrajinsky nerozumím, jen pochytávám nějaká slovíčka, protože je to podobné. Vím, že to řeší, hlavně když jsou situace, že nad Kyjevem je bombardování," uvedl Balvín.

"Máme jednoho spoluhráče, jehož strejda řídí tank. Finančně jsme mu pomáhali. Jedné roztleskávačce zabili tatínka, takže jsme se jí taky aspoň nějak snažili pomáhat. Je to to nejmenší, co můžeme dělat," řekl Balvín.

Je proti startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. "Jde o to, že ruská společnost a ruští sportovci by se tomu měli postavit," uvedl Balvín. "Pokud se tomu postaví, pak si myslím, že je možné diskutovat, aby se olympiády účastnili. Ale pokud válku podporují nebo k tomu absolutně mlčí, tak bych měl víc odmítavý postoj. Ale já nejsem v tomhle řetězci nikdo důležitý, tohle si musí zařídit olympijský výbor," dodal Balvín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články