Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Takhle ještě nikdo nehrál, říkají Češi s respektem o Wembanyamovi. Ubránit jej chtějí Balvínem

O šanci na postup už přišli, ale aspoň mají příležitost změřit síly s velkým talentem světového basketbalu. Čeští hráči se v kvalifikaci o MS utkají s Francií, za níž se v Pardubicích představí i pravděpodobná jednička draftu NBA Victor Wembanyama. Přímý přenos sledujte ve čtvrtek od 18:35 na ČT sport a ČT sport Plus.

Victor Wembanyama
zdroj: ČTK / Panoramic / Frédéric Chambert

Devatenáctiletý pivot Boulogne-Levallois Metropolitans měřící 219 centimetrů uchvacuje svými schopnostmi i z pozice křídla i rozehrávače a při své výšce také atletičností. "Je zřejmé, že takový hráč tady ještě nebyl. Neznám nikoho druhého, kdo by při takové výšce byl tak dobře pohybově vybavený, s takovými schopnostmi driblinku a střelby. Navíc v devatenácti letech. Je to naprosto unikátní hráč a i velké lákadlo pro české fanoušky," řekl křídelník Tomáš Kyzlink z francouzského Limoges.

Na souboje s Wembanyamou se Kyzlink teprve chystá, protože do Limoges zamířil až na začátku ledna. Poprvé se tak potkají v Pardubicích a pak znovu v polovině dubna v lize. "Těším se na konfrontaci s generačním talentem. V lize to pak bude domácí zápas, který bude součástí oslavy 30 let od výhry Limoges v Eurolize. Bude to velkolepá událost," podotkl.

Z českého týmu by vycházející hvězdu mohl bránit podobně vysoký Ondřej Balvín. "Asi ho budeme muset zdvojovat nebo na něj dát Ondru. Uvidíme, co s ním dokáže. Ale fakt nevím. Je to tak unikátní hráč, se kterým jsem se ještě v životě nepotkal, že vážně netuším, jak na něj. Dokazují to i jeho statistiky, ve francouzské lize je prakticky nebranitelný," uvedl Kyzlink.

Balvín nebere souboj s Wembanyamou jako něco výjimečného. "Chápu, jaký je kolem něj povyk, je to neskutečný hráč. Ale nemůžu mít v hlavě, že jdu hrát proti někomu, kdo má být v budoucnosti tváří NBA. Už jsem v minulosti hrál proti dvojnásobným MVP NBA, nejlepším obranářům, nejlepším blokařům, nejlepším skórerům a iks nej hráčům, kteří v té době byli lepší, než on je aktuálně," prohlásil Balvín, který je s 217 centimetry nejvyšším českým hráčem. "On je prospekt do budoucna, ještě není tam, kde může být za pár let. Já jdu na zápas proti hráčovi, a když mě zblokuje, tak mě zblokuje."

Sport
zdroj: ČT4

Je důkazem posunu basketbalu, míní Češi

S Wembanyamou mají úplně rozdílný styl hry. "On je na všechny ty drily zvyklý odmala. To jen dokazuje, kam se basket posunuje, když vezmu sebe před 15 lety. Když vidím, jak nějací mladí trénují tady v Česku, tak se basket každým rokem posouvá. Myslím, že u něj je taky správně, že ho odmala drilovali ne na klasickou pětku, ale na univerzálního hráče, což se pak samozřejmě odrazí tím herním stylem na jeho růstu," doplnil Balvín.

Podle dalšího pivota Patrika Audy by mohli Češi bránit Wembanyamu jako Řeka Janise Antetokounmpa, hvězdu Milwaukee. "Viděl jsem nějaké highlighty, hodně se o něm mluví. Co vídám jeho videa, některé věci má neuvěřitelné. Ale na mě osobně to zase tak nepůsobí po tolika odehraných zápasech," podotkl Auda.

"Je to ale neskutečný hráč po atletické stránce, bude určitě hodně těžké ho bránit. Bude to muset být týmový výkon, jako jsme praktikovali proti Janisovi s řeckým nároďákem. Uvidíme, co trenér Ginzburg vymyslí, třeba má nachystanou nějakou fintu," dodal Auda.

Slova uznání měl pro francouzský talent i kapitán Vojtěch Hruban. "To, co dělá, jsou věci, které člověk ještě nikdy neviděl. Je to talent, který tu ještě nebyl. Nikdo neví, co od něj čekat. Tím je opravdu zajímavý, je to jednorožec. V tom je síla obrovského rozruchu, který kolem něj je," podotkl Hruban. "Viděl jsem ho sebrat balon z obroučky. Ale stylem, že si ho mohl dát do zubů a odnést pryč. To nebylo blokování balonu, on si ho prostě vzal. To mi utkvělo v paměti. Musel jsem se na to podívat několikrát, abych tomu věřil," líčil s úsměvem Hruban.

Podle něj se ale dá Wembanyama ubránit. "V tuhle chvíli je povyk kolem něj založený na jeho potenciálu. Nemyslím, že by to byl nejlepší hráč, proti kterému jsme kdy hráli. Rozhodně ne. Možná nebude ani v top desítce. Ale to, co dělá, je naprosto unikátní, proto je tak známý," dodal Hruban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články