Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

"Železný kůň" dořehtal před 80 lety. MLB zařadila Den Lou Gehriga do kalendáře ligy, podpoří boj proti ALS

Amyotrofická laterální skleróza (ALS). Krutá, zákeřná nemoc, na kterou dodnes není lék a která stále zabíjí. V Severní Americe jí nikdo neřekne jinak než Lou Gehrigova nemoc. Právě legendární baseballista New York Yankees svůj marný boj s touto nervovou chorobou 2. června 1941 prohrál. U příležitosti 80. výročí jeho úmrtí Major League Baseball zařadila do ligového kalendáře Den Lou Gehriga, který má být dnem boje proti ALS.

Lou Gehrig v roce 1939
zdroj: Reuters

"Poslední dva týdny jste mohli číst o mé velké smůle. Přesto se dnes považuji za nejšťastnějšího muže na Zemi."

Těmito slovy začíná jeden z nejslavnějších proslovů v historii amerického sportu. Na mrazivě ztichlém Yankee Stadium se tak 4. července 1939 loučil s diváky miláček Bronxu Lou Gehrig.

Newyorský rodák patřil k největším postavám slavné meziválečné éry Yankees, dlouho však žil ve stínu extravagantního spoluhráče Babe Rutha.

První metař, přezdívaný pro svou odolnost a tvrdé odpaly Iron Horse (Železný kůň), vyhrál šestkrát Světovou sérii a od roku 1923 nastoupil ke 2130 utkáním MLB v řadě.

Lou Gehrig s Babe Ruthem
zdroj: Getty Images

Poslední odpaly si připsal 30. dubna 1939 proti Washingtonu. Od začátku sezony se cítil slabý a pomalý a následně sám požádal před zápasem v Detroitu o volno, kterým svou rekordní sérii přerušil.

O dva měsíce později mu byla na klinice Mayo diagnostikována amyotrofická laterální skleróza.

Během kariéry odpálil 493 homerunů, včetně čtyř v jediném zápase 3. června 1932 proti Philadelphii Athletics. To se v celé historii baseballové ligy podařilo pouhým 18 hráčům.

"Byl to úžasný pálkař, který vždycky dokázal zasáhnout míč. A měl takovou výdrž a spolehlivost, že si mnozí z nás mysleli, že by mohl hrát navždy," vzpomínal spoluhráč George Selkirk.

"Možná mám smůlu, ale zároveň mám strašně moc pro co žít," uzavíral Gehrig svou řeč, ve které děkoval fanouškům a spoluhráčům za 17 let s milovaným sportem.

S ALS bojoval Gehrig dva roky, zkoušel všechny tehdy dostupné procedury včetně obřích dávek vitaminu E, svých 38. narozenin se ale nedožil.

Do Síně slávy vstoupil okamžitě po ukončení kariéry v roce 1939, jeho číslo 4 bylo Yankees jako první v historii soutěže vyřazeno. V roce 1999 byl zvolen do týmu století na první metě, s nejvyšším počtem 1,2 milionu hlasů.

Lou Gehrig při odpalu
zdroj: lougehrig.com

Jeho rekord v počtu odehraných zápasů bez přerušení vymazal až v roce 1995 Cal Ripken z Baltimoru.

Tři čtvrtě století vydržel další Gehrigův rekordní zápis, 23 grandslamů (homerunů při všech obsazených metách), než jej v roce 2013 překonal další slavný Yankee Alex Rodriguez.

Osmdesát let po své smrti se Gehrig dočkal pocty, které se před ním dostalo jen Roberto Clementemu a Jackie Robinsonovi, prvnímu Afroameričanovi v MLB.

Liga vyhlásila 2. červen Dnem Lou Gehriga. Všechny týmy budou mít na dresech "4-ALS" a MLB tak chce podpořit boj proti ALS. Nemoci, která dokázala zastavit i Železného koně.

Zdroj
iDNES, mlb.com, milujeme-baseball.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články