Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Baseballový rekordman Ripken: Prostě jsem jenom chtěl hrát každý den

Čtyři věci udělaly z Cala Ripkena baseballového "Iron Mana". Vedle hráčského umění a fyzických předpokladů slavný hráč americké Major League Baseball (MLB) jmenoval lásku ke hře a štěstí. Rodák z Marylandu nastupoval 21 let za Baltimore a do historie baseballu se zapsal zejména tím, že odehrál 2632 zápasů MLB v řadě.

Cal Ripken
zdroj: baseball.cz autor: Jan Beneš

Když v roce 1995 během této série překonal půl století starý rekord legendárního Loua Gehriga (2130), fanoušci Orioles vestoje tleskali 22 minut. "Miluju tuhle hru, ale za tím rekordem byla hlavně tvrdá práce. Navíc jsem měl štěstí na zranění. Ale je to o lásce ke sportu. Byla to samozřejmě moje práce, ale hlavně velká vášeň," řekl sedmapadesátiletý Ripken.

Dvojnásobný nejužitečnější hráč Americké ligy vyhrál s Baltimorem Světovou sérii v roce 1983. "Povedlo se mi to hned na začátku mé kariéry, vlastně v mé druhé kompletní sezoně. A já jsem si myslel, že je to něco, co se bude opakovat znovu a znovu. Ale je extrémně obtížné Světovou sérii vyhrát, spoustě skvělých hráčů se to nikdy nepodařilo," připustil Ripken.

Finálovou výhru nad Philadelphií Phillies také staví ve své kariéře jednoznačně nejvýš. "Víte, když odpálíte homerun, povede se vám nějaká akce nebo cokoliv dalšího, tak je to skvělé. Ale není lepší pocit, než když chytnete poslední míček ve Světové sérii a víte, že jste šampion," přiznal Ripken.

V organizaci Orioles strávil celou aktivní kariéru, což není v dnešní době příliš obvyklé. "Měl jsem štěstí. Většina hráčů nedostane příležitost hrát za tým, který chtějí. Navíc když je to domácí tým, ve kterém dlouho působil můj otec. Orioles mě draftovali a vydržel jsem tam úžasných 21 let. V jednu chvíli jsem přemýšlel o tom, že bych odešel, ale nakonec jsem zůstal doma," zavzpomínal Ripken.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Na škole býval nadhazovačem, ale nakonec profesionální kariéru odehrál na třetí metě a zejména na spojce. "Orioles mě chtěli na jiné pozici, takže jsem se musel rozhodnout. Nadhazovač je ve hře jednou za pět dnů a já chtěl hrát každý den, být v každé hře," vysvětlil.

Na baseballu je podle něj úžasné hlavně to, že se v něm uplatní třeba i malí nebo pomalejší hráči. A také spojení individuality a spolupráce. "Můj táta vždycky říkal, že baseball se podobá životu. Vychovává individuality a zároveň učí každého spolupracovat v týmu," řekl Ripken.

Po kariéře se vrhl na propagaci baseballu. Od roku 2007 je vyslancem MLB a podobně jako v Česku už byl třeba v Číně a Japonsku. "Řekněme, že jsem byl docela dobrý hráč, takže lidé se mi věnují, když něco říkám. Mám možnost šířit náš sport, navštěvovat různé země," pochvaloval si svou roli.

Člen Síně slávy MLB absolvoval o víkendu kempy s dětmi v pražské Krči a v Plzni. Autor 431 homerunů dětem ukazoval, jak správně odpalovat. "Je tu dobrý baseballový program, ten sport tu má tradici. V Číně neměli o hře moc ponětí, ale tady můžu k dětem přistupovat stejně jako doma," uvedl Ripken.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články