Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

WBC jako startér domácího boomu. Cílem je deset tisíc hráčů, řekl šéf asociace

Účast reprezentace na prestižním turnaji World Baseball Classic je historickým momentem, který by ráda využila Česká baseballová asociace k celkovému růstu. Její předseda Petr Ditrich doufá, že kromě povědomí o této hře pomůže i k rozšíření základny na domácí scéně. Cílem je více než deset tisíc baseballistů. Kluby už pocítily zvýšený zájem po podzimním postupu národního celku mezi světovou elitu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sogart o reprezentaci Česka a očekávání před WBC

Členská základna má podle informací ČBA aktuálně okolo 7000 členů. Ditrich dodal, že cílem je dostat se v dohledné době přes deset tisíc hráčů. "To je reálný cíl. Nikdy to nebude masový sport, ale nárůst musí být, i když se chceme zaměřit hlavně na kvalitu," odpověděl Ditrich z Tokia, kde doprovází národní tým, který zde bude hrát od pátku ve skupině B postupně s Čínou, Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií.

Svěřenci kouče Pavla Chadima překvapili na podzim výhrou v kvalifikační skupině, která se hrála v Německu. V rozhodujícím utkání porazili Španělsko. Díky tomu se zvýšil zájem o baseball při náborech. "Určitě se to projevilo, takové zprávy z klubů máme. Nejsou to násobky, ale je to dobrý začátek a věříme, že se to bude zvedat i kvůli zápasům v WBC," dodal Ditrich.

Obrovský zájem je o členy reprezentačního celku. Jejich přípravu na WBC přijel natočit štáb Major League Baseball (MLB) z USA. Příběhy českých hráčů, kteří často hrají až po práci, popisují média, třeba New York Times, což může přispět k rozšíření základny. "Věřím, že to pomůže získat víc fanoušků, dětí a ukáže se, jaký skvělý sport baseball je," podotkl kouč Chadim.

Domácí asociace se navíc snaží od loňska podpořit rozvoj baseballu a zvětšit členskou základnu za pomoci projektu 'Česko hraje baseball'. Ten má za úkol i přitáhnout diváky na letošní mistrovství Evropy, které se bude koncem září konat v Ostravě, Praze, Brně, Třebíči a Blansku.

Začátky baseballu v Česku se datují do 30. let 20. století. Hrát se dalo i v dobách komunismu, jelikož baseball patří k národním sportům na Kubě. Díky tomu se dalo sehnat vybavení, rukavice, míče a pálky. Dříve se převážně hrávalo na fotbalových hřištích, která neměla parametry. V současnosti je v Česku regulérních hřišť na dobré úrovni s mezinárodním standardem zhruba 20.

Velký rozmach baseballu přišel po sametové revoluci. "Byl to americký moderní cool sport," řekl Ditrich. Další rozvoj přineslo zařazení baseballu do programu olympijských her v roce 1992 v Barceloně. Naposledy se pod pěti kruhy pálily homeruny předloni v Japonsku, za rok v Paříži sice baseball nebude, ale měl by se znovu objevit na olympiádě v Los Angeles 2028.

Finanční náročnost tohoto sportu leží v Česku především na klubech. "Baseball je náročný na organizaci," podotkl Ditrich a dodal, že vybavení zase není tak drahé, s výjimkou rukavice a pálky. U dospělých se dá rukavice pořídit od pěti do deseti tisíc, ale jde o dlouhodobější investici. Pálka, v extralize a na mezinárodní scéně se hraje dřevěnými, vyjde asi na 2000 korun a občas se zlomí.

Spisovatel Ernest Hemingway prohlásil, že baseball jsou nejrychlejší šachy. Hra se skládá ze souboje dvou devítičlenných týmů, jeden je v obraně (v poli) a snaží se autovat útočícího soupeře. Ten se snaží odpalovat míče a bodovat, čehož dosáhne každý hráč, který oběhne všechny čtyři mety. Hraje se na devět směn (či do rozhodnutí) a vítězem se stává tým s více body.

Nejrozšířenější je baseball v USA, kde se hraje nejlepší soutěž světa MLB. Populární je také na jihoamerickém kontinentu, v Asii (Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan) či Austrálii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články