Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První Čech v MLB? Baseballista Červenka zkusí štěstí v San Franciscu

NHL nebo NBA? V obou zámořských soutěžích už existuje česká stopa. V dalších hlavních amerických soutěžích, NFL s americkým fotbalem a v baseballové MLB, se však doposud žádný český hráč neprosadil. Možná se to ale zanedlouho změní. Baseballista Martin Červenka se pokusí prorazit v San Franciscu Giants, s nímž podepsal roční smlouvu. Červenka měl doposud devět let kontrakt v Clevelandu Indians a sedm let hrál v nižších soutěžích.

Martin Červenka (vpravo)
zdroj: Česká baseballová asociace autor: Jan Beneš

Pětadvacetiletý chytač se na podzim se stal volným agentem a nyní se upsal osminásobným vítězům Světové série. Až po jarním přípravném kempu se rozhodne, v jaké soutěži nastoupí. "Mým cílem je dostat se do MLB. Těší mě, že v San Franciscu dostanu prostor dál ukázat svůj talent," prohlásil Červenka, který se nyní připravuje společně s hráči Kotlářky Praha.

V roce 2008 byl Červenka coby šestnáctiletý draftován Clevelandem a první dva roky hrál juniorské ligy v Austrálii. Dalších sedm let se snažil prosadit v USA a v uplynulé sezoně se podílel na triumfu Lynchburg Hillcats ve čtvrté nejvyšší lize. Ač je chytačem, byl z pozice suplujícího pálkaře i díky osmi homerunům vybrán do ideální sestavy Clevelandu hráčů v nižších ligách.

Po úspěšném roce se však stal volným hráčem. Jednal s několika týmy a nakonec se dohodl se San Franciscem. "Skauti z Giants mě dlouhodobě sledovali, koukali na mé výkony z videí. Poté mě sami oslovili. Doufám, že dostanu v Giants více příležitostí než v Indians, což byl hlavní rozhodovací faktor," uvedl Červenka.

V USA je sedm baseballových soutěží a Červenka hrál letos v Advanced A, což je čtvrtá nejvyšší. "Rád bych se posunul do vyšší ligy, tedy do Double A," řekl. Pomýšlí tak na angažmá v Richmond Flying Squirrels. "O rozřazení rozhodnou výkony na předsezonních testech. Chci dostat prostor, hrát každý den a ukázat, co umím," říká Červenka.

Nebude to ale mít o mnoho jednodušší. "Konkurence mezi chytači bude podobná jako v Indians. Na tuto pozici je asi čtrnáct hráčů v rámci Minor League. Pro MLB jsou už chytači daní. Důležitá je chuť se neustále zlepšovat," myslí si Červenka.

Svým přestupem tak trochu splnil sen bratrovi. "V letošním roce se San Franciscu moc nedařilo, prohráli 98 zápasů a v tabulce skončili na posledním místě. Jedná se však o tradiční a slavný americký tým. Jsem rád, že mohu být jeho součástí. Například můj bratr Marek je fanouškem Giants," uzavírá český baseballista.

Zdroj
ČTK, Česká baseballová asociace

Hlavní zprávy

Nejčtenější články