Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baseballisté Houstonu poprvé ve své historii vyhráli MLB

Baseballisté Houstonu Astros poprvé v pětapadesátileté historii klubu ovládli zámořskou MLB. V sedmém utkání finále zdolali v Los Angeles domácí Dodgers 5:1 a Světovou sérii vyhráli 4:3. "Tohle je nejšťastnější den mého baseballového života," radoval se druhý metař Astros Jose Altuve, který zařídil poslední aut utkání.

Baseballisté Houstonu slaví historické vítězství v MLB
zdroj: ČTK/AP

Houston měl do rozhodujícího duelu raketový nástup. Po dvou směnách vedl i díky homerunu nejužitečnějšího hráče finále George Springera 5:0. Dodgers povolili jen jeden bod. "Tenhle tým jsme stvořili pro ně," řekl Altuve s odkazem na rozjásané fanoušky v Houstonu, který se stále vzpamatovává ze srpnového ničivého hurikánu Harvey. "Museli toho hodně vytrpět a tohle je největší důvod našeho vítězství."

Springer zápas začal dvoumetovým odpalem, doběhl po chybě obrany Los Angeles pro první bod a dvoubodovým odpalem za plot poté zvýšil na 5:0. "Snažil jsem se přinést co nejvíc bodů. Jen si pamatuju zvuk pálky po odpalu a hned jsem věděl, že byl dobrý," řekl vnější polař a autor celkem pěti homerunů ve finálové sérii. Vyrovnal tím rekord Reggieho Jacksona (1977) a Chase Utleyho (2009).

Je nám líto, video expirovalo.
Baseballisté Houstonu poprvé za 55 let ovládli MLB

Vítězové Národní ligy Dodgers měli šance zápas zdramatizovat, ale nechali na metách deset běžců a skórovali pouze v šesté směně. "Bolí to a bude, ale nemáme čeho litovat," řekl manažer Los Angeles Dave Roberts.

Vítězní Astros přitom ještě v nedávné minulosti nevypadali jako budoucí tým šampionů. Třikrát po sobě v letech 2012–14 prohráli v základní částí přes sto zápasů. Po přestupu z Národní do Americké ligy měl klub v roce 2013 bilanci 51 výher a 111 porážek; ty zažil třeba i Altuve. Vedení klubu ale věřilo své práci a dnes slaví.

Euforie baseballistů Houstonu
zdroj: ČTK/AP

V letošní sezoně Astros vyhráli 101 zápasů a v play-off vyřadili i New York Yankees, ačkoliv už prohrávali 2:3 na zápasy. Tým, za který v minulosti hrával slavný nadhazovač Nolan Ryan, se prezentoval především nejlepším útokem soutěže.

Finále mělo ještě jednu nezvyklou dohru. Vnitřní polař Astros Carlos Correa, jeden z lídrů týmu, po utkání před televizními kamerami poklekl a požádal přítelkyni Daniellu Rodriguezovou o ruku. Překvapené a štěstím plačící bývalé Miss Texasu pak navlékl zásnubní prsten.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články