Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zrušení halového MS může atletům zkomplikovat i kvalifikaci na Hry do Tokia

Halové mistrovství světa v atletice muselo být kvůli šířícímu se novému koronaviru odloženo o rok a sportovci i funkcionáři řeší, co s tím. Čeští atleti možná přijdou o naplánovaný kemp na japonském ostrově Okinawa, který měl sloužit nejen jako příprava na HMS, ale také jako test aklimatizace pro olympijské hry v Tokiu. A závody budou chybět i těm, kteří usilují o body do světového žebříčku, který je důležitý pro kvalifikaci na olympijské hry.

Sport
zdroj: ČT4

"Měla tam (v Japonsku) většina atletů pobývat od 3. do 10. března a odtamtud se mělo odlétat na halové mistrovství světa. Počítalo se s výpravou kolem třiceti až čtyřiceti lidí. To budu muset teď s trenéry vyřešit, ale asi to padá," řekl reprezentační šéftrenér Jan Netscher.

Například český koulařský rekordman Tomáš Staněk, který už měl splněný limit pro účast na HMS, ale s cestou na Okinawu nepočítal. Neměl jisté, že tam bude stejný podklad kruhu jako při plánovaném vrcholu sezony.

Maslák a spol. v problémech

Odložení šampionátu naplánovaného na polovinu března podle Netschera výrazně dopadne například na elitního halového čtvrtkaře Pavla Masláka, který mohl útočit na čtvrtý titul za sebou. Navíc loni v létě na své hlavní trati prakticky nezávodil a vynechal i podzimní světový šampionát v Dauhá. Nesbíral tím pádem body do světového žebříčku, který bude důležitý pro účast na OH v Tokiu.

"Myslím si, že pro něj je to velká komplikace. Chtěl útočit na medaile a na body do rankingu kvůli olympiádě," řekl Netscher o běžci, který se právě vrací ze soustředění v Jihoafrické republice.

Maslák by se na olympijské hry mohl kvalifikovat také splněním limitu mezinárodní federace. Potřeboval by ale zaběhnout na 400 metrů alespoň čas 44,90, přičemž pod hranici 45 sekund se dostal naposledy v roce 2014, kdy vytvořil český rekord 44,79.

Navzdory absenci vrcholné akce je halová sezona nadále klíčová zejména pro závodníky, kteří měli loni v létě zdravotní problémy. Týká se to například mílařky Simony Vrzalové, dálkaře Radka Jušky nebo vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta.

"Potřebují v hale závodit a ukázat, že jsou zdraví a ve formě. Ty určitě budu chtít vidět. I kvůli rozhodování o financování jejich přípravy směrem k olympijským hrám," řekl Netscher.

A důležité je to také kvůli boji o účast na OH. "Potřebují body do žebříčku, ten loňský rok tam chybí. Kdyby je nezískali, museli by to nahánět na jarních závodech a to není jednoduché. Navíc by bez kvalitního halového výkonu mohli mít problém dostávat pozvánky na mítinky," vysvětlil Netscher. Pro postup na olympijské hry bude klíčové pořadí v žebříčku k 1. červenci 2020.

Staněk hledá jiný vrchol sezony

Tomáš Staněk sice podobné problémy nemá, přesto je mu zrušení šampionátu líto. "Bohužel a možná i bohudík Světová atletika v olympijské sezoně nechce riskovat. Je to nepříjemné, přece jenom se na to člověk půl roku připravuje. Ale ta práce se sportovci neztratí," prohlásil nejlepší český koulař.

Teď se chystá na mítink Czech Indoor Gala, kde se ve středu 5. února utká mimo jiné s úřadujícím vicemistrem Evropy Konradem Bukowieckým z Polska. "Bude tam kvalitní konkurence. Ukazuje se, že možná právě tohle bude letošní vrchol," poznamenal český rekordman.

Jestli odložení halového světového šampionátu změní jeho plány na zbytek halové sezony, to ještě neví. "Psal jsem to včera večer trenérovi, ještě jsme se spolu nestihli domluvit na podrobnostech. Ještě je tam po Ostravě Světová halová tour, kterou jsem před dvěma lety vyhrál. Ale nevím," přemítal osmadvacetiletý koulař, který se připravuje pod vedením staronového kouče Petra Stehlíka.

Halové MS vs. halové ME?

Otázkou je, jak se odložení halového světového šampionátu projeví v kalendáři v roce 2021. Náhradní termín HMS se totiž bude hledat v březnu 2021, přičemž by Nan-ťing měl zůstat jako pořadatel. Na první březnový víkend je ale naplánované halové mistrovství Evropy v polské Toruni.

Šéf evropské atletické federace Svein Arne Hansen v prohlášení naznačil, že se uskuteční oba šampionáty. Se svým protějškem ze Světové atletiky Sebastianem Coem se předběžně dohodli na tom, že mezi oběma akcemi bude minimálně dvoutýdenní pauza, aby se evropští atleti mohli zúčastnit obou.

"Možná by dostalo přednost to halové mistrovství Evropy, cesta do Číny je dlouhá a člověk potřebuje čas na vzpamatování se. Uvidíme, jak si s tím poradí. Zatím se nic neví," konstatoval Staněk.

Nový koronavirus má v Číně minimálně už 170 obětí a na 7800 lidí je jí v zemi nakaženo. Objevil se v 19 dalších zemích, v Evropě jsou to Francie, Německo a Finsko. Kvůli nákaze byla v Číně zrušena řada sportovních akcí. Neuskuteční se například závody Světového poháru mužů v alpském lyžování, halové mistrovství Asie v atletice či maraton v Hongkongu. Kvůli zdravotním rizikům byly z Číny také přeloženy například olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články