Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Halové MS letos nebude. Koronavirus je proti

Halové mistrovství světa v atletice se letos neuskuteční. Světová atletika se kvůli koronaviru dohodla s čínskými pořadateli na odložení o rok. V Nan-ťingu se mělo o světové medaile bojovat od 13. do 15. března.

Finále běhu na 400 metrů v Birminghamu
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

"Pár českých atletů mělo do Nan-ťingu namířeno, aby získali body do žebříčku, který bude důležitý pro olympijské hry. Přicházíme o určitou možnost se o tyto body poprat," řekl šéftrenér Jan Netscher pro Českou televizi.

"Situaci bedlivě sleduji. Před několika dny byly zrušeny Asijské halové hry, takže z mého pohledu bylo jen otázkou času, kdy Světová atletika přijde s podobným prohlášením," dodal.

Federace dala přednost radikálnímu řešení a šampionát rovnou zrušila, místo aby jej přeložila do jiného dějiště. Vysvětlila to nejistou situací a obavami z šíření viru mimo Čínu, což by později mohlo vést k dalšímu odkladu termínu. Světová atletika učinila rozhodnutí na doporučení lékařské komise, jež situaci konzultovala se světovou zdravotnickou organizací WHO.

"Víme, že Čína dělá vše, aby dostala nový koronavirus pod kontrolu, a my všechny její snahy podporujeme. Musíme ale našim sportovcům, národním federacím a partnerům udělat jasno v této komplexní a překotně se vyvíjející záležitosti," uvedla federace v prohlášení. Dodala, že doporučení lékařské komise neumožnilo jiné řešení.

Pro příští rok se jako s možným termínem počítá tradičně rovněž s březnem. Je ale ještě otázkou, co bude s halovým mistrovstvím Evropy, které má od 5. do 7. března 2021 uspořádat polská Toruň.

Je nám líto, video expirovalo.
Halový šampionát atletů se kvůli koronaviru odkládá

Aktuální atletická halová sezona každopádně přišla o svůj vrchol, na kterém například Pavel Maslák mohl usilovat o čtvrtý titul mistra světa v běhu na 400 metrů za sebou. Limity už v začínajícím roce splnili koulař Tomáš Staněk a čtvrtkařka Lada Vondrová. Svazový šéf Libor Varhaník nicméně přijal rozhodnutí Světové atletiky s pochopením.

"Zrušení vrcholu halové atletické sezony nás pochopitelně na jednu stranu mrzí s ohledem na atlety, kteří se na tento vrchol připravovali a mají třeba již splněné limity. Nicméně situace je evidentně vážná a zdraví atletů je pro mě jako pro předsedu Českého atletického svazu na prvním místě. Chápeme tudíž rozhodnutí Světové atletiky a nejlogičtějším řešením je přesun tohoto šampionátu na příští rok," uvedl v prohlášení Varhaník.

Atletické HMS je v tuto chvíli nejvýznamnější, ale už zdaleka ne jedinou sportovní akcí, která padla za oběť koronaviru. Ten se šíří z města Wu-chan a v Číně si vyžádal již 132 obětí. Celosvětově je více než 6000 případů nakažených, většina právě v nejlidnatější zemi světa.

V Číně již byly zrušeny například dva rychlostní závody Světového poháru mužů v alpském lyžování. Měly se uskutečnit 15. a 16. února v Jen-čchingu jako první oficiální zkoušky tratí pro olympijské hry v roce 2022. Na programu byl sjezd a superobří slalom.

Kvůli zdravotním rizikům byly z Číny také přeloženy například olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek, zrušeno bylo halové mistrovství Asie v atletice či Hongkongský maraton.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články