Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maraton má stále stejného krále. Kipchoge v Berlíně posunul vlastní světový rekord

Před čtyřmi lety zaběhl v Berlíně světový rekord, nyní jej v ulicích německé metropole ještě překonal. Eliud Kipchoge zvládl Berlínský maraton v čase 2:01:09 a vlastní maximum posunul o rovnou půlminutu. V polovině trati dokonce keňský vytrvalec a vítěz posledních dvou olympijských maratonů útočil na hranici dvou hodin (59:51 na půlmaratonu). Skvěle běžela i vítězka ženského závodu Tigist Assefaová, která překonala rekord berlínské trati v třetím nejrychlejším čase historie (2:15:37).

V Berlíně měl tentokrát Kipchoge po nočním dešti, při teplotě vzduchu kolem 11 stupňů Celsia pod zataženým nebem a za bezvětří ideální přirozené podmínky pro rychlý závod. Pomocí vodičů atakoval rekordní čas od počátku, tempo s ním vydržel do poloviny trati jen Andamlak Belihu, zatímco další Etiopan a obhájce prvenství Guye Adola odpadl. Půlmaraton vedoucí duo s vodiči zvládlo za 59:51 a po odstoupení posledního pacemakera po 25 kilometrech se Kipchoge odpoutal i od Belihua a za podpory množství diváků podél trati rekordní tempo udržel.

Čtvrtým triumfem v Berlíně se Kipchoge vyrovnal lídrovi statistiky Hailemu Gebrselassiemu z Etiopie, který rovněž tamní trať ozdobil dvakrát světovým rekordem. Jinde než v hlavním městě Německa nebyl rekord překonán od roku 2003, tehdy se tam stal světovým rekordmanem Keňan Paul Tergat (2003). Kipchoge se postaral o osmý zápis za sebou.

Druhé místo v závodě obsadil jeho krajan Mark Korir (2:05:58), o další půlminutu zpět doběhl Tadu Abate z Etiopie. "Plánoval jsem začít okolo 60:50, takže to možná bylo příliš rychlé. V závěru jsem už hodně cítil svaly. Další zlepšení? Pořád na to, doufám, mám, fyzicky ani mentálně se starý necítím," hodnotil v cíli dvojnásobný olympijský vítěz Kipchoge. 

Eliud Kipchoge v Berlíně překonal světový rekord již podruhé. V září 2018 v německém hlavním městě běžel za 2:01:39, nyní tento čas překonal ještě o další půlminutu. Keňský vytrvalec vyhrál sedmnáctý z 19 maratonů, které ve své kariéře běžel. 

Kipchogeho výkon z Vídně 2019 (1:59:40) zůstává nejrychlejším maratonem historie, Keňan jej však zaběhl v "exhibičních" podmínkách, mimo jiné s velkým množstvím vodičů, a jako světový rekord se tak nepočítá.

Berlínský maraton:

Muži: 1. Kipchoge 2:01:09 - světový rekord, 2. M. Korir (oba Keňa) 2:05:58, 3. Abate (Et.) 2:06:28.

Ženy: 1. Assefaová (Et.) 2:15:37, 2. Wanjiruová (Keňa) 2:18:00, 3. Abayechewová (Et.) 2:18:03.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články