Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vrcholí Diamantová liga, v Bruselu se představí i Frydrych

Brusel - Polovina z šestnácti disciplín premiérového ročníku atletické Diamantové ligy už zná celkové vítěze, dnes se při finále v Bruselu rozhodne o zbývajících držitelích konečné prémie ve výši 40 000 dolarů (asi 800 000 korun). Na startu bude i český oštěpař Petr Frydrych, který je v průběžném hodnocení seriálu na třetím místě se čtyřmi body. Tahákem je start Američana Tysona Gaye v běhu na 100 metrů, v němž měl při Memoriálu van Dammeho původně svést souboj proti Usainu Boltovi a Asafu Powellovi. Slavní Jamajčané však vinou zranění předčasně ukončili sezonu. Lákadlem jsou i obě osmistovky s čerstvým držitelem světového rekordu Keňanem Davidem Rudishou i kontroverzní Jihoafričankou Caster Semenyaovou.

Gay má skvělou formu a v minulém závodu v Londýně zaběhl nejlepší letošní výkon na světě 9,78 sekundy. "Mám na to, abych ho v Bruselu překonal," řekl Američan. Jen těžko ho ze soupeřů někdo předběhne, naopak on sám letos dokázal po dvou letech porazit Bolta. "Je mi líto, že tady nejsou Usain (Bolt) s Asafou (Powellem), protože by mě vyhecovali, ale jsme sprinteři a ti mají často zranění," uvedl bývalý trojnásobný mistr světa, který loni laboroval s třísly.

Jednadvacetiletý Rudisha vytvořil o víkendu v Berlíně světový rekord časem 1:41,09 minuty a o dvě setiny vylepšil 13 let starý výkon Dána keňského původu Wilsona Kipketera. Větší favorit na zisk celkového vítězství na osmistovce není.

Na stejné trati bude upřena pozornost na Semenyaovou, která dostala po testech pohlaví před měsícem a půl svolení závodit a opět vyhrává. V Berlíně stlačila mistryně světa čas pod dvě minuty a dostala se rovněž do jihoafrické nominace pro Hry Commonwealthu. "Závody mi moc chyběly, i když jsem trénovala. Bylo to frustrující," uvedla v Bruselu.

Aby splnili poslední podmínku pro zisk odměny, nastoupí z povinnosti už jistí vítězové Diamantové ligy překážkář Bershawn Jackson z USA, francouzský tyčkař Renaud Lavillenie, americký koulař Christian Cantwell, norský oštěpař Andreas Thorkildsen, sprinterka Allyson Felixová z USA, keňská steeplařka Milcah Chemosová, výškařka Blanka Vlašičová z Chorvatska a kubánská diskařka Yarelis Barriosová.

Finále Diamantové ligy je kompletně vyprodáno a organizátoři se rozhodli, že každému atletovi na startu věnují na památku malý diamant. Pořadatelé nového ročníku prestižní soutěže totiž minulý týden před závodem v Curychu na poslední chvíli změnili odměnu - místo klenotu vyplatí odměnu 40 000 dolarů. První, kdo diamant dostal, byl na tiskové konferenci před mítinkem australský tyčkař Steve Hooker.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články