Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítězka sedmiboje Ennisová-Hillová věří v dodatečný titul z Tegu

Peking - Třináct měsíců po narození syna získala britská atletka Jessica Ennisová-Hillová titul mistryně světa v sedmiboji a doufá, že brzy jí do sbírky přibude další. Dodatečně usiluje o zlato z roku 2011, kdy v Tegu podlehla Rusce Taťjaně Černovové, která letos v lednu dostala dvouletý zákaz startů za doping.

Jessica Ennisová-Hillová - vítězka sedmiboje v Pekingu
zdroj: Reuters

Ruská antidopingová agentura jí rovněž vymazala výsledky od srpna 2009 do srpna 2011, titul z Tegu jí však ponechala, i když ho Černovová vybojovala 29. a 30. srpna. Ennisová-Hillová kvůli tomu podala stížnost k mezinárodní federaci IAAF.

"Abych byla upřímná, trvá to dlouho, ale doufáme, že to všechno zkoumají a na mně je jenom, abych si počkala. Bylo by to úžasné mít ten titul," řekla Ennisová-Hillová v Pekingu, kde v neděli navázala na svůj první titul z Berlína 2009.

"Každý sportovec chce, aby byl jeho sport čistý. Čím víc opravdových výkonů vidíme, čím víc sportovců se povede chytit, tím líp, protože to znamená, že náš sport měníme," řekla olympijská vítězka z Londýna. Její soupeřka Černovová byla zpětně potrestána za užití anabolického steroidu na světovém šampionátu v Berlíně. Na její prohřešek se přišlo poté, co IAAF nechala předloni znovu otestovat její vzorky.

Jessica Ennisová-Hillová:  "Být zpátky je skvělé. Navíc jsem se vrátila vítězně a s titulem mistryně Evropy. Je to nepopsatelný pocit."

Trenér britské vícebojařky Toni Minichiello věří, že rozhodnutí IAAF by mohl urychlit nástup nového šéfa federace, kterým byl zvolen bývalý britský mílař Sebastian Coe. "Pokud chce vytvořit skutečně nějaký odkaz, pak se musí roztočit rychleji. Dejte medaile lidem, kterým patří, dřív, než skončí," řekl kouč.

Ennisová-Hillová už přemýšlí o Riu

Hillová je ve Velké Británii jednou z nejoblíbenějších sportovkyň a i ona je nadmíru spokojena, že novým šéfem IAAF byl zvolem Sebastian Coe. "Myslím, že Sebastian Coe je nyní v dobré pozici. Myslím, že udělal pro sport a ještě udělá hodně. Jsem ráda, že byl zvolen zrovna on," řekla atletka.

Dvojnásobná světová šampionka už nyní přemýšlí o obhajobě olympijského titulu. "Jsem zprátky v tréninkovém tempu. Nebylo to jednoduché, ale zvládla jsem to. Budu se snažit, abych mohla startovat i na olympijských hrách v brazilském Riu," dodala čerstvá mistryně světa.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články