Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Trenér Fišer: Mistrovství světa v Berlíně skončilo neúspěchem

Berlín - Trenér atletické reprezentace Václav Fišer, který ve funkci končí a odchází do důchodu, má za sebou třetí nejhorší mistrovství světa za své takřka sedmnáctileté působení u týmu. Měl daleko vyšší očekávání, ale na co čeští atleti sáhli, to se jim až na výjimku v případě překážkáře Petra Svobody nepovedlo. Horší šampionát podle bodů získaných za umístění do osmé pozice zažila česká atletika pouze ve Stuttgartu 1993 a v Göteborgu o dva roky později. Tam reprezentace získala vždy 12 bodů, v Berlíně čtrnáct.

"Mistrovství světa v Berlíně skončilo neúspěchem," řekl jasně Fišer. Největší slabinou českých atletů je skutečnost, že se až na dvě výjimky nedokázali přiblížit nebo překonat svá letošní maxima. Absolutorium v tomto ohledu zaslouží Svoboda, který se na devět setin přiblížil vlastnímu českému rekordu, běžel nejrychlejší stodesítku sezony a ve finále byl senzačně šestý, i když mohl být ještě výš. Ke svému letošnímu národnímu rekordu se přiblížila na devět setin i Zuzana Hejnová na 400 metrů překážek, na postup do finále to však nestačilo.

Ve Stuttgartu a Göteborgu zachraňoval český tým oštěpař Železný

Ve Stuttgartu a Göteborgu zachraňoval český tým oštěpař Jan Železný zlatými medailemi, zatímco z Berlína si výprava odveze jediné stříbro Barbory Špotákové. Co se cenných kovů týče, bylo v historii šampionátů horší už pouze MS v Tokiu, odkud tehdy ještě českoslovenští atleti přijeli bez medaile a jen s jedním čtvrtým místem Železného. "Někdy je dobré, že je mistrovství světa průšvihem. Pak si člověk může říct, že to tady ještě nebylo úplně nejhorší," snažil se hořce žertovat Fišer.

Na výkonech atletů se možná projevila skutečnost, že šampionát byl blízko. Do Berlína za nimi přijeli kamarádi, rodiče, příbuzní, fanoušci. "Koncentrovanost závodníků byla nižší. Ale nevím, teď to nedokážu posoudit. Protože vždycky se alespoň něco povedlo, teď se nepovedlo nic," prohlásil Fišer: "Když se skoro nikdo nepřiblíží nominačním výkonům, je to špatně." S výjimkou Hejnové a tyčkařky Romany Maláčové by limitní výkony stačily na postup do finále. "Všichni měli postoupit. Jen v tyči byl limit nastavený nízko," uvedl dvaašedesátiletý kouč.

Trápila se i Špotáková, Šebrle stárne

Navzdory zisku medaile se trápila i Špotáková. "Nepotkala se tady s formou, takže to ještě dopadlo dobře. Mohlo být hůř," prohlásil Fišer. Pětatřicetiletý desetibojař Roman Šebrle, tradiční opora, stárne a jeho výkonnost klesá. "Ale já věřím, že ještě neřekl své poslední slovo," uvedl kouč. Šanci nevyužil pátý výškař Jaroslav Bába, svou účastí ve finále oštěpu potěšil jednadvacetiletý Petr Frydrych, účastí v semifinále úplně nezklamala překážkářka Lucie Škrobáková.

Ostatním se vůbec nevedlo. Ve finále měli být tyčkaři Jiřina Ptáčníková i Jan Kudlička, alespoň jeden ze dvou letos osmimetrových dálkařů Roman Novotný a Štěpán Wagner, i letos ve skvělé formě házející kladivář Lukáš Melich. Šanci propásla výškařka Iva Straková, s formou se v nepovedené sezoně nepotkala diskařka Věra Cechlová.

Fišer: Výhledově se na olympiádě 2012 máme na co těšit

Svému nástupci, který bude vybrán 8. září, přichystal Fišer dobrou startovací pozici. Díky svým diplomatickým schopnostem stmelil trenéry po celé republice, za dlouhá léta nastavil pravidla a systém, který funguje. Důkazem je talentované mládí a zejména tři stříbrné medaile z juniorského mistrovství Evropy a čtyři stříbra a jeden bronz z ME do 23 let. "Výhledově se na olympiádě 2012 máme na co těšit, příště to může být zase jiná káva," prohlásil Fišer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články