Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Top formu Staněk neočekává. Hlavně ať neprší, není zima a přijdou diváci, přeje si před Tretrou

Na Zlaté tretře od sebe nečeká nijak razantní vstup do venkovní sezony. Do plánovaných olympijských her zbývají ještě více než dva měsíce a domácí koulařský rekordman Tomáš Staněk chce zůstat hlavně zdravý. Dává si pozor na nohu, na níž si v halové sezoně poranil stehenní sval. Na šampionátu v Toruni šel do rizika, ale teď by si nerad problémy obnovil. Přímý přenos Zlaté tretry odvysílá ve středu ČT sport a web ctsport.cz.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

"Rozhodně neočekávám, že bych byl v top formě. Je to začátek sezony, můj první závod. V hale jsem se vyšťavil asi víc, než by bylo zdrávo. Moc jsem toho otočkou nenaházel, snažil jsem se dát dohromady, abych mohl závodit," řekl halový mistr Evropy.

Ačkoliv si dával pozor na problematický sval, vytvořil si v tréninku i osobní rekordy. "Třeba v trhu jsem pokořil 150 kilo, to jsem se snažil docela dlouho. I v házení z půlotočky z místa byly osobáky. Je to našláplé dobrým směrem," pochvaloval si.

O nohu pořád pečuje a do závodů nepůjde vabank. "Kdybych si něco udělal, byl by to vzhledem k olympiádě a celé venkovní sezoně problém. Bojovnost tam bude, ale nebude to takové zapomenout na všechno jako v Toruni," přiblížil svůj přístup.

"Spokojený bych byl, kdyby nepršelo, nebyla extrémní zima, aby přišli diváci. Chtěl bych odjíždět s adekvátním výkonem, neskončit poslední. Na přesný výkon nepomýšlím. Jde mi o to, abych dobře zazávodil, měl dobré pocity a tu sezonu slušně rozjel," doplnil.

Po halovém ME odjel do Jihoafrické republiky, kde se mu na soustředění mimořádně líbilo. Vzhledem ke koronavirovým opatřením tam bylo méně atletů než obvykle. "Byli jsme tam jenom Češi, pár Slováků," uvedl.

Zatímco Staněk se chystá sezonu rozjet obezřetně, jeden z jeho středečních soupeřů, Polák Michal Haratyk, v sobotu při letošním venkovním debutu zapsal ve Varšavě 22,17 metru.

"Říkal jsem si, že asi dobře natrénoval a je naštvanej po hale. Dá se očekávat, že velký výkony budou. Světová jména budou asi předvádět nesmysly. Z toho si člověk nemůže dělat velkou hlavu, to bych to rovnou mohl zabalit," komentoval to Staněk. I Američané Joe Kovacs, Ryan Crouser a Darrell Hill už letos venku poslali kouli daleko za 22 metrů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články