Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ta Louová a Samba zářili. V Ostravě začal souboj kontinentů

První den Kontinentálního poháru nejlépe vyšel atletům z týmu Amerik, kteří na ostravském stadionu nasbírali o dvanáct bodů více než jejich evropští soupeři. K hvězdám vedoucího výběru patřili Fedrick Dacres či Danielle Williamsová. Stovku žen vyhrála Marie-Josée Ta Louová. Simona Vrzalová doběhla šestá na 1500 m, stejnou příčku obsadil v kouli Tomáš Staněk.

Netradiční průběh disciplín, vynikající světová jména. Ostravský stadion ožil úvodním programem Kontinentálního poháru. Diváci viděli například skvostný sprint Marie-Josée Ta Louové, která potvrdila, že na nejkratší distanci nemá je letos zkrátka nejrychlejší. To samé o několik minut později potvrdil na dlouhých překážkách Abderrahman Samba.

Diváci v Ostravě mohli vidět také první dva ze čtveřice českých reprezentantů. Nejprve Simona Vrzalová běžela patnáctistovku, kde rozhodně nebyla vedle slavnějších soupeřek pouhou stafáží. Česká mílařka dokonce zkusila jít v posledním okruhu do vedení, nakonec ji ale silnější běžkyně předběhly a Vrzalová dokončila na šesté příčce.

"Běželo se strašně pomalu, byl to úplný klus, takže jsem zkusila nastoupit. Ale nestačilo to, holky byly hrozně rychlé. Do cíle jsem doběhla vyčerpaná," hodnotila po skončení závodu Vrzalová, která měla na závěrečné rovince ještě menší kolizi s Rababe Arafiovou. V cíli české mílařce změřili čas 4:19,46.

Poté šel na stadion Tomáš Staněk, kterého v evropském koulařském týmu doplnil Michal Haratyk. Systém Kontinentálního poháru znamenal, že pouze jeden z této dvojice mohl projít mezi nejlepší čtyři. Staněk vedl po vrhu dlouhém 21,22 metru, avšak jeho polský kolega či soupeř zvládl posledním pokusem ještě o čtrnáct centimetrů více a postoupil dále.

Polák nakonec v konkurenci špičkových koulařů skončil třetí a přidal body pro evropský výběr. Souboj o vítězství ale probíhal mezi jeho soupeři: Darlanem Romanim a Tomasem Walshem. Pátý a rozhodující pokus byl těsný, nakonec však Romani letošního nejlepšího koulaře porazil vrhem v délce 21,68 metru. Staněk obsadil šestou pozici.

"Nejsem spokojený. V posledním pokusu jsem se cítil lépe, ale vyneslo mě to z kruhu. Škoda, že je Kontinentální pohár takhle udělaný, tři pokusy jsou málo a nestihnete se rozehřát. Je to škoda, dnes jsem mohl vrhnout hodně daleko, protože jsem se cítil dobře," hodnotil pro Českou televizi svůj závod český koulař.

Po prvním dnu vede tým Amerik s celkovým ziskem 135 bodů. Evropa vedená Colinem Jacksonem je o dvanáct bodů zpět a bude muset přidat, pokud chce obhájit čtyři roky staré vítězství z marockého Marrákeše. Třetí je výběr Asie a Pacifiku, na poslední čtvrté pozici se nachází africký tým.

Jak 1. den Kontinentálního poháru probíhal?

První vítězství a plných osm bodů si v závodě na 100 m překážek připsal výběr Amerik. Zasloužila se to Jamajčanka Danielle Williamsová, která v posledních metrech předstihla svou kolegyni z týmu Ameriky Kendru Harrisonovou. Williamsová na ostravské dráze zaběhla za 12,49. Šest bodů pro Evropu získala v závodě třetí Pamela Dutkiewiczová.

Za neúčasti Noaha Lylese – nejrychlejší muž tohoto roku bude v Ostravě soupeřit na poloviční distanci – proběhla mužská dvoustovka. Evropa měla v závodě světového šampiona Ramila Gulijeva, turecký sprinter ale zdaleka nestačil na Alonse Edwarda (20,19). Americký tým tak přidal i na dvoustovce plný počet bodů, Evropa získala bodů šest.

Američané slavili vzápětí znovu. Anita Wlodarczyková sice v kladivu byla hlavní favoritkou a kapitán Colin Jackson jí věřil natolik, že polské hvězdě udělil jednoho ze žolíků. Jenže Polka narazila na DeAnnu Priceovou, která překonala o 46 centimetrů hranici pětasedmdesáti metrů. Tím zhatila evropský žolík, a dokonce překonala rekord Kontinentálního poháru.

Celý rok se obě sprinterky utkávaly na Diamantové lize. Jejich poslední souboj nyní přišel v Ostravě. Marie-Josée Ta Louová potvrdila svou pozici nejrychlejší sprinterky současnosti a na stovce odrazila dotírající Dinu Asherovou-Smithovou. Ta Louová nakonec zvítězila o dvě setiny sekundy (11,14), třetí Jenna Prandiniová byla o dalších pět setin zpět.

Na patnástistovce mohli diváci v Ostravě vidět první z českých zástupkyň. Simona Vrzalová běžela na svém domácím stadionu a nehodlala svým soupeřkám dát nic zadarmo. V náběhu do poslední čtyřstovky dokonce nakopla tempo a šla do čela, ostatní běžkyně ale po rozvážnějším výkonu převážily. Za Afriku vyhrála Winny Chebetová, Vrzalová doběhla šestá.

Finále trojskokanek bylo mezi Caterine Ibargüenovou, na níž americký kouč Mike Powell vložil žolík, a Olgou Rypakovou. Veškeré drama ale brzy skončilo: Ukrajinka posledním pokusem přešlápla, a protože její kolumbijská soupeřka měla lepší předchozí pokus, bylo o vítězce jasno. Amerika si po jejím triumfu připsala hned 16 bodů.

Na čtyřstovce mohli ostravští diváci poprvé vidět Caster Semenyaovou. Jihoafričanka zaběhla čtvrtku skvěle a ukázala, že umí i kratší tratě. V cíli se časomíra zastavila na 49,62, čímž si Semenyaová posunula osobní rekord. Přesto jedna ze soupeřek běžela rychleji. Salwa Eid Násirová potvrdila svou pozici a porazila Jihoafričanku o tři desetiny (49,32).

Jestliže to Africe nevyšlo na čtyřstovce, ve steeplechase nemělo o vítězství být pochyb, a to tím spíš, že jediný velký soupeř Evan Jager ze zdravotních důvodů nenastoupil. Jenže Sufjan El Bakkalí si podvrkl nohu a musel odstoupit, čímž v závodě nechal Consesluse Kipruta samotného. Kipruto sice vyhrál, ale více bodů získala Evropa.

Velkou ozdobou ostravských závodů byla čtyřstovka překážkářů. Do Slezska totiž přijel vítěz Diamantové ligy (Kyron McMaster), světový i evropský šampion (Karsten Warholm) a též druhý nejrychlejší muž všech dob (Abderrahman Samba). Byl to závod jako hrom, v jehož závěru mohl ruce nad hlavu zvednout Samba ve výtečném čase 47,37.

V disku se do dvoučlenného finále dostal americký žolík Fedrick Dacres a Matthew Denny za asijsko-pacifický výběr, naopak zklamáním a přešlapem skončil závod pro hlavního favorita, Litevce Andriuse Gudžiuse. Australský diskař Denny se snažil, svůj pátý pokus ale neposlal ani za 55 metrů, což pro Dacrese byla lehká práce – 16 bodů pro jeho tým.

Evropa si spravila chuť na tříkilometrové trati, od níž se očekával souboj Sifan Hassanové s Hellen Obiriovou. Prvně jmenovaná Nizozemka nakonec jasně převážila – ukázalo se, že její průprava z mílařské distance byla v Ostravě velkou výhodou. Obiriová, která se před týdnem stala vítězkou Diamantové ligy na pěti kilometrech, nedokázala reagovat.

Závěrečným individuálním během prvního dne byla osmistovka mužů. Ve startovní listině se skvělo jméno Emmanuela Korira, keňské jedničky letošních tabulek. Korir se dlouho držel za Andreasem Kramerem a ve výběhu ze zatáčky napálil tempo, které nikdo nedokázal udržet. Ve sprintu o druhé místo Clayton Murphy těsně porazil Nijela Amose.

Skvělé představení proběhlo ve štafetách na 4x 100 m. V té ženské se výtečně předvedla Shaunae Millerová-Uibová, která výrazně k vítězství pomohla týmu Amerik. Mužský závod pak jako by kopíroval ten ženský: Michael Rodgers, Noah Lyles, Yohan Blake a Tyquendo Tracey neměli konkurenci.

Kontinentální pohár v atletice v Ostravě:

Muži:

200 m (-1,6 m/s): 1. Edward (Pan.) 20,19, 2. Gulijev (Tur.) 20,28, 3. Quiňónez (Ekv.) 20,36.

400 m př.: 1. Samba (Kat.) 47,37, 2. Whyte (Jam.) 48,46, 3. Warholm (Nor.) 48,56.

800 m: 1. Korir (Keňa) 1:46,50, 2. Murphy (USA) 1:46,77, 3. Amos (Botsw.) 1:46,77.

3000 m př.: 1. Kipruto (Keňa) 8:22,55, 2. Hughes (Kan.) 8:29,70, 3. Chiappinelli (It.) 8:32,89.

Výška: 1. Thomas (Bah.) 230, 2. Starc (Austr.) 230, 3. Nědosekov (Běl.) 227.

Dálka: 1. Samaai (JAR) 816, 2. Tentoglu (Řec.) 800, 3. Henderson (USA) 798.

Disk: 1. Dacres (Jam.) 67,97, 2. Denny (Austr.) 66,99, 3. Gudžius (Lit.) 66,95.

Ženy:

100 m (-0,4): 1. Ta Louová (Pobř. slon.) 11,14, 2. Asherová-Smithová (Brit.) 11,16, 3. Prandiniová (USA) 11,21.

400 m: 1. Násirová (Bahr.) 49,32, 2. Semenyaová (JAR) 49,62, 3. McPhersonová (Jam.) 50,82.

1500 m: 1. Chebetová (Keňa) 4:16,01, 2. Houlihanová (USA) 4:16,36, 3. Arafiová (Mar.) 4:17,19, ...6. Vrzalová 4:19,46.

3000 m: 1. Hassanová (Niz.) 8:27,50, 2. Teferiová (Et.) 8:32,49, 3. Obirová (Keňa) 8:36,20.

100 m př. (-0,1): 1. Williamsová (Jam.) 12,49, 2. Harrisonová (USA) 12,52, 3. Dutkiewiczová (Pol.) 12,82.

Trojskok: 1. Ibargüenová (Kol.) 14,76, 2. Rypakovová (Kaz.) 14,26, 3. Papachristuová (Řec.) 14,22.

Kladivo: 1. Priceová (USA) 75,46, 2. Wlodarczyková (Pol.) 73,45, 3. Luo Na (Čína) 67,39. 

Celkové pořadí po prvním dnu:

1. Amerika 135, 2. Evropa 123, 3. Asie a Pacifik 89, 4. Afrika 74. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články