Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Stewartová překonala v Římě nejrychlejší půlmaratonský výkon. Jako český rekord ale uznán nebude

Moira Stewartová pokračuje ve skvělých výkonech. Po maratonských pokusech o nominaci na OH i vítězství na Běchovicích nyní běžkyně ze Spartaku Praha 4 překonala také nejrychlejší český výkon na půlmaratonu, který má nyní hodnotu 1:10:16. Čas Stewartové ale nemůže být uznán jako český rekord. Trať podobně jako například Bostonský maraton nesplňuje kritéria Světové atletiky: místo startu je od cíle vzdáleno o více než padesát procent celkové délky závodu. 

Moira Stewartová
zdroj: ČTK autor: v

Stewartová ve 46. ročníku půlmaratonu Roma-Ostia obsadila čtvrté místo, zvítězila Keňanka Joyce Teleová za 1:06:35.

Svěřenkyně trenéra Václava Janouška o čtyřicet pět sekund předčila hodnotu oficiálního českého rekordu Evy Vrabcové Nývltové, která před třemi lety při Pražském půlmaratonu dosáhla času 1:11:01. Sama vloni v Gdyni běžela jen o sedm sekund pomaleji a patří jí v dlouhodobých českých tabulkách třetí místo za Alenou Peterkovou (1:11:02).

Je nám líto, video expirovalo.
Stewartová zaběhla rychlý půlmaraton

"Je trochu škoda, že to nebyla oficiální trať, protože jsem sice zaběhla nejrychlejší český půlmaraton, ale český rekord se mi nepočítá. Na druhou stranu nejsem zklamaná, protože osobní rekord se mi počítá, a navíc se mi čas z Itálie počítá i jako limit na mistrovství světa v Číně. Z tohoto pohledu je to satisfakce," uvedla Stewartová.

V Římě byla Stewartová nejrychlejší Evropankou za triem Keňanek. Za třetím místem daleko zaostala a většinu závodu běžela osamoceně. "Mám radost, že jsem takové tempo byla schopná udržet bez vodičů," pochvalovala si. "Trať byla úplně perfektně udělaná na to, aby se běželo rychle. Vlastně prvních patnáct kilometrů se běželo úplně rovně po dálnici bez žádných zatáček. Jediné, co zpomalovalo tempo, byly kopce, ale to se zase vyrovnávalo tím, že jsme potom běželi dolů," popsala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články