Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Semenyaové se nelíbí nové pravidlo o hormonální léčbě. IAAF ho posunula na březen

Od 1. listopadu mělo platit pravidlo, kdy se běžkyně s vyšší hladinou testosteronu musí podrobit léčbě na snížení těchto hormonů, pokud se chtějí účastnit atletických závodů na 400 metrů až 1 míli. Mezinárodní atletická federace však platnost tohoto pravidla posunula na 26. března. Zasadila se o to hlavně jihoafrická hvězda Caster Semenyaová.

Caster Semenyaová
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Sedmadvacetiletá běžkyně s výraznou muskulaturou spadá podle IAAF do kategorie žen s diagnózou odlišného sexuálního vývoje, které mají výrazně vyšší hladinu testosteronu než běžná ženská populace.

Dvojnásobná olympijská šampionka a úřadující mistryně světa v běhu na 800 metrů Semenyaová si na nové regule stěžovala u CAS. Vedení světové atletiky následně souhlasilo s tím, že platnost nového pravidla posune až do doby, kdy arbitráž o případu rozhodne.

To by podle webu insidethegames.biz mělo být v únoru nebo v březnu. IAAF odložila platnost pravidla na poslední možnou chvíli. Pokud ho totiž CAS schválí, bude atletkám s vyšší hladinou testosteronu zbývat do začátku MS v Dauhá šest měsíců a dva dny. Léčba přitom trvá půl roku. Vedení IAAF se pokusilo omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu už v roce 2011. Semenyaová tehdy medikamenty na snížení hormonu užívala a na její výkonnost to mělo negativní vliv.

CAS ale pravidlo v roce 2015 po stížnosti indické sprinterky Dutí Čandové zrušila s vysvětlením, že zvýhodnění těchto atletek nebylo vědecky prokázáno. Pozdější studie zpracované vědci ve spolupráci s IAAF však přinesly důkazy. Nové pravidlo se netýká jen Semenyaové, ale ta je nejznámější atletkou, která by musela hormonální léčbu podstoupit. Na její obranu vystoupila jihoafrická média a politici, kteří označili postup IAAF za "hon na čarodějnice". Přidal se i jihoafrický atletický svaz, který rovněž podal podnět k CAS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články